FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Hoge Gezondheidsraad / Advies vaccinatie tegen meningokokken van groep B

gepubliceerd op maandag 17 april 2017

De Hoge Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht over de vaccinatie tegen meningokokken van serogroep B bij kinderen, adolescenten en personen met verhoogd risico. Het doel van dit advies is om specifieke aanbevelingen te formuleren ten behoeve van de gezondheidsoverheden over vaccinatie als individuele bescherming tegen meningokokken van groep B.

  1. De Raad is van oordeel dat er momenteel onvoldoende argumenten zijn op zowel epidemiologisch vlak als wat betreft de impact van het vaccin om het vaccin routinematig aan te bevelen voor zuigelingen.
  2. Wegens dezelfde redenen en gezien het ontbreken van gegevens over het dragerschap (indirecte bescherming), beveelt de Raad momenteel evenmin de systematische vaccinatie van adolescenten aan.
  3. Op het vlak van individuele bescherming is de Raad van oordeel dat het vaccin aan elke persoon kan worden toegediend vanaf de leeftijd van 2 maanden om hem/haar tegen invasieve MenB-infecties te beschermen.
  4. De Raad beveelt de vaccinatie met het vaccin 4CMenB aan voor personen met een risico op een invasieve meningokokkeninfectie, ongeacht hun leeftijd (maar er zijn geen gegevens over personen ouder dan 50 jaar), om hun bescherming tegen invasieve MenB-infecties te verhogen. Het betreft personen met een anatomische of functionele asplenie (met inbegrip van sikkelcelziekte), een aangeboren of verworven (waaronder een behandeling met Eculizumab) complement deficiëntie of patiënten met een humoraal immuniteitstekort. Bij deze patiënten wordt het vaccin bij voorkeur apart toegediend.

Bron: Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie van kinderen, adolescenten en personen met verhoogd risico tegen meningokokken van groep B. Advies nr 9125. Maart 2017


Abonneer u op de nieuwsbrief