FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

WGO / Mazelenepidemie in meerdere Europese landen

gepubliceerd op donderdag 20 april 2017

In diverse Europese landen heerst momenteel een mazelenepidemie. In januari alleen werden in Europa al meer dan 500 gevallen van mazelen gerapporteerd, in Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, Zwitserland en Oekraïne. En nu ook Wallonië.

De grootste uitbraken van de mazelen vonden de laatste tijd plaats in Italië en Roemenië, stelt de WHO vast. In Roemenië zijn sinds januari 2016 3400 gevallen van mazelen gemeld. In zeventien gevallen werd de ziekte de patiënt fataal. Het grootste deel van de mensen die door de mazelen werden getroffen, woonde in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is. Ook in Italië hebben veel mensen de mazelen gekregen. In januari 2017 ging het om zo’n 238 gevallen.
De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich grote zorgen over het feit dat de mazelen op dit moment opnieuw terrein winnen. Men benadrukt dat de mazelen zeer besmettelijk zijn en mensen ernstig ziek kunnen maken. Aangezien de mazelen in grote delen van de wereld endemisch zijn, kan de ziekte zich gemakkelijk verspreiden.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de ziekte zich in en tussen Europese landen blijft verspreiden en dat grote uitbraken dreigen in gebieden waar de vaccinatiegraad onder de 95% (zie kader) is gezakt.
Verder waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie dat elke persoon – ongeacht zijn/haar leeftijd – die niet immuun is voor mazelen het gevaar loopt de ziekte te krijgen.

Bron: WHO. Dans toute l’Europe, des flambées épidémiques compromettent l’élimination de la rougeole.


Abonneer u op de nieuwsbrief