FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Kinkhoestprint

Pertussis in Frankrijk : Epidemiologie verschuift

gepubliceerd op donderdag 1 mei 2008

Door de systematische vaccinatie van jonge kinderen tegen kinkhoest is de epidemiologie van de infectie verschoven: de infectie komt vooral voor bij jonge kinderen die nog niet zijn gevaccineerd en bij jongeren en volwassenen met een verminderde vaccinatie-immuniteit. Dat blijkt uit een recente studie in Frankrijk van het Institut de Veille Sanitaire (InVS) waarin alle geregistreerde kinkhoestinfecties tussen 2000 en 2005 werden onderzocht.

Het Franse vaccinatieschema voorziet drie vaccinaties op 2, 3 en 4 maanden, en een boosterdosis op 15-18 maanden en op 11-13 jaar. Sinds 2004 wordt de vaccinatie ook aanbevolen voor medisch personeel dat in contact komt met jonge kinderen die nog niet zijn gevaccineerd. Vrouwen met zwangerschapswens worden aangeraden om zich voordien te laten vaccineren. In geval van zwangerschap wordt aanbevolen dat de vader en de andere kinderen in het gezin gevaccineerd worden.

Medische instellingen

In totaal werden tussen 2000-2005 67 clustermeldingen van pertussis-infecties ontvangen die betrekking hadden op 595 gevallen. Bijna de helft (31) van de meldingen waren afkomstig van medische instellingen. Het ging om 4 sporadische gevallen en 27 clusters met in totaal 258 gevallen, met een gemiddelde van 10 gevallen per cluster (variatie van 2 tot 91 gevallen). In 27 van de 31 meldingen was het medisch personeel geïnfecteerd. In slechts 7 van de 27 clusters lagen patiënten aan de oorsprong van de infectie. In 3 clusters werden patiënten secundair geïnfecteerd.

In drie van de vier overige dossiers ging het om kinderen die sinds de geboorte gehospitaliseerd waren en besmet werden door bezoekers of familieleden. In het vierde dossier was de infectiebron onbekend. 17 (6%) van de 262 gevallen betrof kinderen jonger dan één jaar. Bij vijf van deze kinderen lagen de ouders aan de basis van de infectie, bij twee ging het om ziekenhuispersoneel en bij de rest was de bron onbekend.
In 6 van de 14 getroffen instellingen was het personeel gevaccineerd na een eerdere pertussis-episode. De vaccinatiegraad in het enige ziekenhuis waarvan gege-vens beschikbaar waren, bedroeg 58% (348 van de 596 personeelsleden).

Pertussisclusters buiten het ziekenhuis

In 36 van de 67 meldingen ging het om pertussisclusters buiten het ziekenhuis. Daarbij werden 333 mensen geïnfecteerd, waarvan 53% kinderen jonger dan zestien jaar, 30% volwassenen en 17% onbekend. 20 kinderen (6%) waren jonger dan één jaar. 6 patiëntjes overleden, ze waren allemaal jonger dan 7 maanden. Slechts één daarvan had kunnen vermeden worden door vaccinatie, de rest van de kinderen was nog te jong. Van vijf kinderen beneden één jaar is bekend dat ze werden geïnfecteerd door hun ouders, 2 door een broertje of zusje en voor de rest was de besmettingsbron onbekend, maar waarschijnlijk ging het om oudere kinderen. Dat onderstreept het belang van de aanbeveling om ouders en kinderen van een gezin waar een nieuw kind wordt geboren, te vaccineren.

17 van de clusters, met in totaal 110 besmette kinderen en 38 volwassenen, werden vastgesteld in lagere scholen (8), in secundaire scholen (8) en in een crêche (1). Vijf clusters met 35 gevallen deden zich voor op het werk. Gegevens over de leeftijd en over de vaccinatiestatus van de patiënten was zeer onvolledig. Maar algemene gegevens wijzen erop dat de vaccinatiecouverture voor een booster op de leeftijd van 11-13 jaar lager ligt dan 50%. Dat kan mogelijk het hoge aantal infecties in de secundaire scholen verklaren.

Paul Geerts

Bron:
Bonmarin I, Poujol I, Lévy-Bruhl D, Noso-comial infections and community clusters of pertussis in France, 2000-2005. Euro Surveill 2007;12(11). www.eurosurveillance.org/em/v12n11/1211-226.asp

Voor de praktijk

De studie onderstreept dat de meeste van deze infecties hadden kunnen voorkomen worden indien de ouders van zuigelingen en het medisch personeel zouden gevaccineerd worden.
Bovendien is het belangrijk dat de ziekte sneller herkend wordt en dat adequater gereageerd wordt op outbreaks. Vooral jonge kinderen zijn een risicogroep en moeten beter beschermd worden zodra zich een infectie voordoet, zelfs al gaat het om één enkel geval. Men moet de mogelijkheid van een Pertussis-infectie altijd overwegen bij jongeren en volwassenen die langer dan één week hoesten, vooral ’s nachts.


Abonneer u op de nieuwsbrief