FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Pertussis: bereidheid tot cocoonvaccinatie

gepubliceerd op dinsdag 13 februari 2018

Een studie in Nederland gepubliceerd in Vaccine onderzocht de bereidheid van gezondheidswerkers om zich in het kader van de aanbevolen cocoonvaccinatie te laten vaccineren tegen pertussis.

Aan de studie namen 320 vroedvrouwen, 486 kraamverpleegsters en 200 pediatrisch verpleegsters deel. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegde bereid te zijn om zich te laten vaccineren. Factoren die meespeelden in de beslissing om zich al dan niet te laten vaccineren waren de algemene houding tegenover vaccinatie, het aanvaarden van de aanbeveling in verband met cocoonvaccinatie, en persoonlijke overtuigingen over de voor- en nadelen van de vaccinatie en over de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de patiënten.
Eerder onderzocht hetzelfde onderzoeksteam ook de bereidheid van (toekomstige) ouders om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Die studie uit 2016 toonde dat een grote meerderheid van de ouders (bijna 80 %) bereid is om zich te laten vaccineren. De studie onderzocht ook de factoren waarom ouders zich al dan niet laten vaccineren.

Bron:
Visser O, Hulscher MEJL, Ruiter RAC et al. Assessing determinants of the intention to accept a pertussis cocooning vaccination: A survey among healthcare workers in maternity and paediatric care. Vaccine 2018. 36 (5): 736-743
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2017.12.021Get rights and content


Abonneer u op de nieuwsbrief