FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

HPV-vaccinatie / Belang van groepsimmuniteit

gepubliceerd op maandag 9 juli 2018

Een artikel in Expert Reviews of Vaccines bespreekt het groepseffect (herd immunity) van HPV-vaccinatie en de implicaties daarvan op het vaccinatiebeleid en op de screening voor baarmoederhalskanker.

Wereldwijd wordt vastgesteld dat HPV-vaccinatie van jonge meisjes dank zij de groepsimmuniteit geleid heeft tot een vermindering van genitale wratten bij jongens en een daling van de prevalentie van infecties met HPV 16 en 18 bij niet-gevaccineerde jonge vrouwen. Volgens de auteurs verbetert de groepsimmuniteit de kosteneffectiviteit van HPV-vaccinatie van jonge meisjes, maar maakt het gender-neutrale vaccinatie economisch minder interessant. Bij aanbevelingen over screening op baarmoederhalskanker moet rekening worden gehouden met de HPV-vaccinatiegraad en de groepsimmuniteit omdat dit een invloed heeft op het kankerrisico van niet-gevaccineerde vrouwen.

Bron
Malagón T, Laurie C en & Eduardo L. Franco EL. Human papillomavirus vaccination and the role of herd effects in future cancer control planning: A review. Expert Review of Vaccines. 2018.
DOI: 10.1080/14760584.2018.1471986


Abonneer u op de nieuwsbrief