FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Mazelen

gepubliceerd op maandag 12 mei 2014

In een crèche in Antwerpen (Zwijndrecht) heeft zich begin april een uitbraak van mazelen voorgedaan. In een groep van 34 jonge kinderen werden 28 gevallen van mazelen vastgesteld. Aangezien de kinderen jonger waren dan 12 maanden, waren ze niet gevaccineerd tegen mazelen.

Alle kinderen werden gescreend met speekseltesten. Negen kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De ouders en hun artsen kregen het voorstel om de kinderen vanaf de leeftijd 6 maanden vervroegd een eerste dosis van het vaccin tegen mazelen (MBR-vaccin) te geven. Zorg en Gezondheid heeft ook de huisartsen en kinderartsen uit de regio geïnformeerd. We zijn nog verder aan het onderzoeken wat de bron was en of er nog verdere besmettingen zijn.

Voorlopig is geen band met buitenland, reizen, of import gevonden. Vermoedelijk ligt deze uitbraak in het verlengde van gelijkaardige uitbraken in crèches in ons land in 2011. Wellicht speelt een combinatie van factoren mee:

  • moeders die zelf nooit besmet geweest zijn met mazelen,
  • een gemiddeld oudere leeftijd van de moeders,
  • een lage antistoffentiter,
  • vroeggeboortes,
  • het moment van vaccineren.
    Er loopt ook een onderzoek waarin bij alle betrokken kinderen gepeild wordt naar aanwezigheid van risicofactoren, symptomen en antistoffenbescherming via de moeder.

Voor medisch personeel
Medisch personeel raden we aan om hun vaccinatiestatus na te kijken. Wie nooit besmet is geweest met mazelen, zou twee dosissen van het MBR-vaccin moet krijgen om volledig gevaccineerd te zijn. Wie geboren is voor 1957, heeft een hoge kans om de natuurlijke infectie doorgemaakt te hebben.
Artsen, verpleegkundigen of ondersteunend administratief personeel met verdachte symptomen (koorts en huiduitslag) raden we aan om tijdelijk geen contacten te hebben met patiënten.
Over mazelen
Men is besmettelijk vier dagen voor tot vier dagen na de aanvang van de huiduitslag. Bij jonge kinderen kan het ziektebeeld meer atypisch verlopen. Besteed extra aandacht aan hand, hoest en nieshygiëne. Deze adviezen gelden ook voor de ouders of andere pleegouders.

Bron: http://www.zorg-en-gezondheid.be/Nieuws/Mazelenuitbraak-in-Zwijndrecht/


Abonneer u op de nieuwsbrief