FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Poliomyelitisprint

Tien risicolanden

gepubliceerd op donderdag 11 december 2014

Een bijkomende vaccinatiedosis tegen polio is nodig of verplicht na terugkeer uit bepaalde risicolanden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft de internationale verspreiding van het wild poliovirus tot een ‘Public Health Event of International Concern (PHEIC)’ verklaard. Hierdoor worden extra maatregelen van kracht om de export van het poliovirus tegen te gaan vanuit landen waar momenteel wild poliovirus actief circuleert naar landen waar geen polio meer aanwezig is.

In welke landen is wild poliovirus actief ?

In tien landen circuleert momenteel actief poliovirus.
Vanuit vier landen werd in het recente verleden polio daadwerkelijk geëxporteerd naar andere landen : Pakistan, Syrïe, Kameroen, Equatoriaal Guinee.

In zes andere landen is het virus wel aanwezig, maar werd het niet (recent) geëxporteerd : Afghanistan, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië, Nigeria.

Aanbevelingen

Belgische reizigers die als kind of als volwassene volledig werden gevaccineerd, zijn voldoende beschermd tegen kinderverlamming om zelf niet ziek te worden. Een eenmalige herhalingsinenting vanaf de leeftijd van 16 jaar bij een persoon die een volledige basisvaccinatie kreeg, geeft levenslange bescherming tegen het ontwikkelen van de ziekte.

In landen met een hoge vaccinatiegraad, zoals België, is introductie van het virus gevolgd door verspreiding in de bevolking zeer onwaarschijnlijk.

Om import van poliovirus in elk geval te vermijden, leggen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de European Centers for Disease Controle (ECDC) nu een bijkomende revaccinatie op voor reizigers (en ook expats) die langer dan 4 weken zullen verblijven in een van de 10 landen waar poliovirus actief circuleert.

De revaccinatie bestaat uit 1 dosis van het vaccin toegediend tussen 4 weken en 12 maanden voordat de reiziger het land waar polio voorkomt weer verlaat. Indien de reiziger het land verlaat 1 jaar en 3 dagen na toediening van het vaccin, is de vaccinatie dus niet meer geldig !

Internationaal verplichte vaccinatie

Voor Pakistan, Syrië, Equatoriaal Guinee en Kameroen gaat het om een internationaal verplichte vaccinatie met een officieel vaccinatiebewijs aan te brengen in het ‘gele boekje’ (op pagina 4 en 5, waar het vaccinatiebewijs voor het gele koortsvaccin ook kan worden aangebracht).
In principe moet dit vaccinatiebewijs voor polio niet in een officieel gele koorts-vaccinatiecentrum gebeuren.

Ten stelligste aangeraden voor de andere landen.
Voor Afghanistan, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië en Nigeria gaat het op dit moment niet om een internationaal verplichte vaccinatie (een gewoon attest volstaat).
Het vaccinatiebewijs wordt bij voorkeur ook aangebracht in het “Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe” op de pagina’s bestemd voor de overige vaccinaties.

Mogelijke vaccins :
  • Imovax® Polio (IPV)
  • Revaxis® (dT-IPV)
  • Boostrix-Polio® (dTpa-IPV)
  • Tetravac® (DTPa-IPV)
  • Infanrix-IPV ® (DTPa-IPV)
  • Hexyon® (DTPa-IPV-Hib-VHB)
  • Infanrix-Hexa ® (DTPa-IPV-Hib-VHB)

Noteer het woord POLIO best expliciet bij de vaccinnaam.

Prof Fons Van Gompel
Instituut voor Tropische Geneeskunde

Referenties:


Abonneer u op de nieuwsbrief