FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Migranten, reizenprint

Vaccinatie van vluchtelingen en asielzoekers in de Fédération Wallonie-Bruxelles

gepubliceerd op woensdag 26 april 2017

Het beleid inzake de vaccinatie van vluchtelingen en asielzoekers in de Fédération Wallonie-Bruxelles (FW-B) verschilt niet van dat van andere nieuwkomers. Het aanbevolen vaccinatieschema is dat van de FW-B, inbegrepen de inhaalvaccinaties.

De vaccinaties gebeuren, enerzijds, door de preventieve instellingen (de consultaties van het ONE -Office de la Naissance et de l’Enfance- en de diensten voor Promotion de la Santé à l’Ecole) en, anderzijds, de behandelende artsen, inbegrepen de artsen van Fedasil.
Alle vaccins die gratis ter beschikking worden gesteld door de FW-B zijn ook gratis beschikbaar voor vluchtelingen en asielzoekers van 0 tot 20 jaar. Voor zwangere vrouwen is het dTpa-vaccin gratis tussen de 24e en 32e zwangerschapsweek. De vaccinatoren kunnen de gratis vaccins bestellen via het elektronische platform e-vax van de FW-B of schriftelijk via de vaccinatiecel van de DCVD van het ONE. Behalve het kinkhoestvaccin wordt geen enkel vaccin gratis ter beschikking gesteld van volwassenen, zowel Belgen als vreemdelingen.

Tijdens de asielcrisis eind 2015-begin 2016 werden alle vaccinatoren geïnformeerd over de vaccinatie-aanbevelingen via het e-vax platform: www.e-vax.be/welkom.do

We kunnen dus besluiten dat in de FW-B:

  • Alle vluchtelingen en asielzoekers van 0 tot 20 jaar komen in aanmerking voor de gratis vaccins van de FW-B via het ONE of de schoolgeneeskunde.
  • Zwangere vrouwen hebben gratis toegang tot het dTpa-vaccin via de prenatale consultaties.

Abonneer u op de nieuwsbrief