FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Vaccinatie van gezondheidswerkers

gepubliceerd op vrijdag 1 september 2006

Diverse studies bevestigen de hypothese dat vaccinatie van het personeel niet alleen bijdraagt tot hun eigen bescherming, maar ook tot die van de risicopatiënten.

Het wordt algemeen aanvaard dat infecties met Influenza een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit zijn in specifieke risicogroepen.
Een recent artikel in Vaccine benadruktde positieve effecten van het vaccineren van medisch personeel ter bescherming van hoogrisico personen. Naast de vaccinatie van de risicopersonen zelf zorgt dit indirect voor een bijkomende bescherming door de verminderde transmissie van het virus.
In het artikel worden 18 studies besproken. Twee projecten in geriatrische ziekenhuizen in Schotland toonden een significante vermindering van de mortaliteit bij de patiënten na vaccinatie van het personeel. Bovendien blijkt deze strategie ook kostenefficiënt en waarschijnlijk zelfs kostenbesparend te zijn.

Aarzelingen

Het vaccineren van het personeel van gezondheidsinstellingen wordt in de meeste westerse landen aanbevolen. Ook in ons land zijn de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad op dit vlak heel duidelijk. Nochtans blijkt het aantal gevaccineerde gezondheidswerkers zeer laag te zijn (tussen 2 en 30%, naargelang de studie en de plaats). Argumenten die daarvoor worden ingeroepen zijn o.m. de vermeende weerstand tegen de ziekte en twijfels over de vaccinatie.
Nochtans is duidelijk aangetoond dat het risico om griep op te lopen groter is bij mensen die in een ziekenhuis of een bejaardeninstelling werken. Zo werd tijdens een matig griepseizoen in 93-94 in Glasgow via serologie bij 28% van de 518 personeelsleden van een gezondheidsinstelling griep vastgesteld, terwijl de normale besmettingsgraad van een seizoensgriep slechts 5 à 10% bedraagt (25% tijdens de pandemie van 1918). Een andere studie betreffende 12 nosocomiale griepepisodes kwam tot het besluit dat tot 59% van hetpersoneel dat Influenza-patiënten verzorgde, geïnfecteerd was.
Wat de reserves tegen de griepvaccinatie betreft, wordt o.m. aangevoerd dat het vaccin niet efficiënt zou zijn, dat het vervelende nevenwerkingen zou hebben, dat men schrik heeft van de prik, dat het vaccin griep zou kunnen veroorzaken, enz.
De laatste tijd gaan er ook in ons land steeds meer stemmen op om te zeggen dat het verzorgend personeel de plicht heeft om zich te laten vaccineren en om te pleiten voor een ethisch debat in de gezondheidssector.

Dr. Patrick Trefois
Redactiesecretariaat Vax Info

Referenties :
 A. Burls et al. Vaccinating healthcare workers against influenza to protect the vulnerable - Is it a good use of healthcare resources ? A systematic review of the evidence and an economic evaluation. Vaccine 2006;24: 4212-4221.
 A. Elder et al. Incidence and recall of influenza in a cohort of Glasgow healthcare workers during the 1993-4 epidemic : results of serum testing and questionnaire. BMJ 313 (1996), pp. 1241–1242
 Cassandra D et al. Influenza in the acute hospital setting. Lancet Inf Dis 2002;2:145
 RE Thomas et al. Influenza vaccination for health-care workers who work with elderly people in institutions: a systematic review. Lancet Infect Dis 2006; 6:273-79.

In mei 2006 organiseerde de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) en de vzw Question Santé een multidisciplinair colloqium over deze problematiek.
Diverse projecten worden voorgesteld om de vaccinatiegraad van het personeel te verbeteren. Het ging daarbij om voorlichting (schriftelijk, mondeling, vergaderingen), een vaccinatie-aanbod volgens verschillende modaliteiten, feedback aan het personeel, een (gedeeltelijke) financiering van het vaccin, enz. In het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola werd bv., dank zij een gecoördineerde aanpak, de vaccinatiegraad verhoogd van 48% in 2002 naar 72%.

Een gratis kopie (alleen in het Frans) van de uiteenzettingen of een CD-Rom kunnen aangevraagd worden bij de redactie van VaxInfo.


Abonneer u op de nieuwsbrief