FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Mazelen veroorzaakt immunologisch geheugenverlies

gepubliceerd op dinsdag 18 december 2018

Het mazelenvirus infecteert en doodt de geheugencellen van ons afweersysteem. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland gepubliceerd in Nature Communications.

Het mazelenvirus infecteert en doodt de geheugencellen van ons afweersysteem. Dat blijkt uit onderzoek in Nederland gepubliceerd in Nature Communications.
De onderzoekers maakten gebruik van het feit dat in 2013 in Nederland een grote mazelenepidemie plaatsvond, vooral in de gereformeerde gemeenschap waar veel kinderen niet worden gevaccineerd. Dankzij de medewerking van deze niet-gevaccineerde kinderen en hun ouders konden ze onderzoek doen naar het natuurlijk verloop van mazeleninfecties. Ze verzamelden bloedmonsters voor, tijdens en na het doormaken van de ziekte, en laten vervolgens zien dat in de acute fase van de ziekte het mazelenvirus vooral de geheugencellen van het afweersysteem (CD4+- en CD8+-T-cellen en B-cellen) infecteert. Uit bloedmonsters van kinderen verzameld voor en na het doormaken van mazelen maken ze op dat deze geheugencellen tot meerdere weken na de ziekte veranderd waren. Hun besluit: het mazelenvirus veroorzaakt verzwakking van de immuniteit tegen eerder doorgemaakte infecties die maanden tot mogelijk jaren kan aanhouden: ‘immunologisch geheugenverlies’.

Bron
Laksono, BM, de Vries RD, Verburgh RJ et al. Studies into the mechanism of measles-associated immune suppression during a measles outbreak in the Netherlands. Nature Communications 2018. 9: 4944


Abonneer u op de nieuwsbrief