FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

HPV-vaccin tegen bepaalde huidkankers?

gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2019

Volgens een case-report gepubliceerd in Jama Dermatology zou het negenvalente HPV-vaccin mogelijk kunnen gebruikt worden voor de behandeling van plaveiselcelcarcinomen die niet te opereren waren.

Een team van de Universiteit van Miami, Florida behandelde met succes een patiënte van 90 jaar oud met verschillende plaveiselcelcarcinomen die niet te opereren waren met het negenvalente HPV-vaccin. Ze dienden het vaccin systemisch toe en injecteerden het in de tumor. Na 11 maanden waren alle huidtumoren verdwenen en er was geen recidief sinds het einde van haar behandelingen.
Het idee voor een dergelijke aanpak ontstond uit de waarnemingen van verschillende onderzoeksteams die de betrokkenheid van een HPV-besmetting vaststelden bij de ontwikkeling van het plaveiselcarcinoom en het basocellulair carcinoom. Andere klinische gevallen van dit type hebben al aangetoond dat de toediening van het vaccin heeft geleid tot een belangrijke daling van de carcinomen.
Als deze gegevens worden bevestigd, zou de vaccinatie tegen het papillomavirus een belangrijke plaats kunnen innemen in de behandeling of zelfs preventie van bepaalde huidkankers bij risicopopulaties, zeggen de onderzoekers.

Bron
Nichols AJ, Gonzalez A, Clark ES et al. Combined Systemic and Intratumoral Administration of Human Papillomavirus Vaccine to Treat Multiple Cutaneous Basaloid Squamous Cell Carcinomas. JAMA Dermatol. 2018. 154(8):927-930. doi:10.1001/jamadermatol.2018.1748


Abonneer u op de nieuwsbrief