FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Genetische factoren bepalen immuunrespons na vaccinatie

gepubliceerd op woensdag 28 augustus 2019

Een studie bij ruim 3600 kinderen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland vond een aantal genetische variaties die geassocieerd zijn met verschillen in beschermende antilichamen na routinevaccinatie van kinderen. De studie verscheen in Cell Reports.

De studie concentreerde zich op drie vaccins (tegen meningokokken C, Haemophilus influenza type B en tetanus). De onderzoekers analyseerden bijna 6,7 miljoen genetische varianten van een van de bouwsteen van het DNA, de zogenaamde single nucleotide polymorphisms (SNPs), die geassocieerd zijn met de immuunrespons en de opbouw en het behoud van antistoffen na vaccinatie. Ze vonden twee genetische loci die mee de vaccin geïnduceerde immuniteit bepalen. Volgens de auteurs is dit de eerste genoomwijde studie naar de genetische determinanten van de immuunrespons na vaccinatie. Dit kan op termijn nuttig zijn bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins en bij het opzetten van gepersonaliseerde vaccinatieschema’s om de effectiviteit van vaccins te verbeteren.

Bron
O’Connor D, Eileen Png E, Chiea Chuen Khor CC et al. Common Genetic Variations Associated with the Persistence of Immunity following Childhood Immunization. Cell Reports. 2019. 27 (11): 3241-3253
DOI: 10.1016/j.celrep.2019.05.053


Abonneer u op de nieuwsbrief