FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Overzicht meldingsplichtige infecties in Vlaanderen

gepubliceerd op maandag 9 september 2019

Het Vlaams Infectieziektebulletin publiceert een overzicht van de belangrijkste infectieziekten die aan Agentschap Zorg en Gezondheid werden gemeld in 2017 en 2018. Daaronder een aantal infectieziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen.

• Kinkhoest
Globaal is de incidentie blijvend hoog in Vlaanderen. Er werd een stabilisatie bereikt in de jaren 2015 (1129 gevallen) tot 2017 (1106 gevallen) en een daling vastgesteld in 2018 (892 gevallen). Bij de groep kinderen jonger dan 1 jaar met kinkhoest blijkt dat in 2017, 42% van deze moeders gevaccineerd werd tijdens de zwangerschap.

• Meningokokken
De incidentie blijft stabiel over de jaren in Vlaanderen. In 2017 waren er 8 overlijdens (13%) en in 2018 waren er 5 overlijdens (7%). De overgrote meerderheid wordt veroorzaakt door serogroep B. We zien voorlopig niet diezelfde toename van serogroep W zoals in Nederland. De Hoge Gezondheidsraad bracht recent een aanbeveling uit om het vaccin tegen meningokokken C te vervangen door het geconjugeerd vaccin tegen meningokokken ACWY.

• Mazelen
In 2017 was er een belangrijke toename in het aantal meldingen. Er werden vier clusters gemeld. Drie van telkens twee gevallen (kinderdagverblijf, ziekenhuis en familieverband). Daarnaast was er een cluster in de gevangenis van Gent die de toename grotendeels verklaart. In totaal waren er 12 bevestigde en zeven waarschijnlijke gevallen onder de gedetineerden en de personeelsleden. Het indexgeval kwam uit een land waar mazelen endemisch is. Een belangrijke proportie van de mazelengevallen zijn niet (20%) of onvolledig (12%) gevaccineerd, of de vaccinatiestatus is onbekend (56%).
In 2018 waren er ook 38 meldingen van mazelen. De grootste cluster (15 gevallen) was gelinkt aan een school. Er waren twee clusters in familieverband en één cluster (6 gevallen) gelinkt aan een vakantiepark.

• Difterie
In Vlaams-Brabant was er in 2017 één melding van een cutane difterie veroorzaakt door toxineproducerende Corynebacterium diphtheriae. Deze infectie gebeurde tijdens een verblijf in Mali.

• Hepatitis A
In 2017 was er een belangrijke toename in incidentie voor hepatitis A. Dit werd veroorzaakt door een uitbraak onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). De cluster in Vlaanderen maakte deel uit van een outbreak onder MSM in Europa. In Vlaanderen behoren de gevallen waarbij typering uitgevoerd werd voornamelijk maar niet uitsluitend tot de cluster die in Nederland startte na het EuroPride festival in Amsterdam in juli en augustus 2016.

• Acute hepatitis B
Het aantal gevallen van acute hepatitis B blijft sinds 2015 vrij constant en schommelt rond 30-36 gevallen per jaar.

• Buiktyfus
Van de 16 gevallen die in 2017 gemeld werden zijn er twee waarschijnlijk in België besmet. In 2018 werden 18 gevallen gemeld waarvan terug twee met een waarschijnlijke besmetting in België.

Bron: Vlaams Infectieziektebulletin. 2019/2


Abonneer u op de nieuwsbrief