FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Pijnloze vaccinaties via huid een stap dichterbij

gepubliceerd op dinsdag 1 oktober 2019

Micronaalden zijn veelbelovend voor het pijnloos toedienen van vaccins via de huid. Het Leids Academic Centre for Drug Research onderzocht verschillende factoren van vaccinatie via de huid.

Vaccinatie gebeurt normaal gesproken via injectie in de spier. Onze huid bevat echter veel meer immuuncellen dan onze spieren. De studie ging na of vaccinatie via de huid met micronaalden daadwerkelijk efficiënter is dan de klassieke routes, en wat de beste manier is om vaccin via micronaaldjes toe te dienen.
Daarbij bleek dat er geen verband is tussen de injectiediepte in de huid en de immuunrespons die daarop volgt. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat het vaccin efficiënter is wanneer je de dosis uitspreidt over meerdere dagen. Op die manier boots je tijdens vaccinatie een natuurlijke infectie na. De immuunresponsen versterkten hierdoor zo goed dat een zogenaamde adjuvans niet meer nodig was.
De onderzoekers ontwikkelden ook een nieuwe techniek voor het coaten van massieve micronaaldjes. Ze brachten een vaccin voor difterie laagje voor laagje op een setje naaldjes aan. Door het beperkte oppervlakte van de micronaalden kan er normaal gesproken maar een beperkte dosis vaccin worden aangebracht en toegediend. Door de laagje-voor-laagjemethode is het mogelijk voldoende vaccin aan te brengen om mensen te vaccineren. De vaccinatie tegen difterie via de huid bleek uiteindelijk zelfs effectiever dan via de traditionele weg.

Bron: Universiteit Leiden


Abonneer u op de nieuwsbrief