FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

HPV / Moeten vrouwelijke sekswerkers gevaccineerd worden?

gepubliceerd op woensdag 9 oktober 2019

Een Belgische onderzoeksgroep bespreekt in Human Vaccines & Immunotherapeutics de argumenten pro en contra HPV-vaccinatie van vrouwelijke sekswerkers.

Vrouwelijke sekswerkers lopen een verhoogd risico op een HPV-infectie en zijn vaak niet gevaccineerd. Diverse argumenten pleiten voor vaccinatie. De immunogeniciteit van het HPV-vaccin is aangetoond bij vrouwen die reeds zijn blootgesteld aan het virus. Bovendien werden ze mogelijk niet blootgesteld aan alle HPV-types waartegen het vaccin beschermt. Het vaccin is ook werkzaam tegen persisterende HPV-infecties bij volwassen vrouwen (26-44 jaar). Tenslotte is aangetoond dat het vaccin een mucosale immuniteit opwekt, waardoor transmissie naar klanten kan voorkomen worden.
Anderzijds hebben de huidige vaccins geen effect op bestaande infecties en op latente infecties. Vrouwen die eerder HPV-infecties hebben geklaard, hebben waarschijnlijk geen vaccin nodig.
De auteurs besluiten dat HPV-vaccinatie zowel op individueel als op collectief niveau voordelen kan hebben, en in sommige gevallen kan aanbevolen worden. Hierover is echter meer onderzoek nodig.

Bron
Schim van der Loeff MF, Vorsters A, Marra E et al. Should female sex workers be offered HPV vaccination?Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2019. 15 (7-8): 1544-1548
DOI: 10.1080/21645515.2019.1602432


Abonneer u op de nieuwsbrief