FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Vaccinatie tegen meningokokken in Vlaanderen

gepubliceerd op maandag 2 september 2019

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) stelt in een recent advies voor om de vaccinatie tegen meningokokken C te vervangen door vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Omwille van de epidemiologische gegevens heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om het vaccin tegen Men C voorlopig nog niet te vervangen door een combinatievaccin Men ACWY.

De HGR adviseert voor de vaccinatie op de leeftijd van 15 maanden het vaccin tegen meningokokken van serogroep C (Men C) te vervangen door een geconjugeerd vaccin tegen serogroep A, C, W en Y (Men ACWY) én om ook minstens één cohorte jongeren hiertegen te vaccineren.
Uit recente epidemiologische gegevens van 2017, 2018 en 2019 blijkt dat serogroep B nog steeds de meerderheid van de invasieve meningokokkeninfecties veroorzaakt bij jonge personen. Voor deze periode waren er geen sterfgevallen door serogroep Y en W bij jonge kinderen en adolescenten. Deze gegevens tonen volgens het Agentschap aan dat het vervangen van een vaccin tegen MenC door MenACWY op de leeftijd van 15 maanden weinig impact zou hebben qua vermijdbare morbiditeit en mortaliteit.
Momenteel kan voor het vaccinatiemoment op de leeftijd van 15 maanden enkel NeisVac-C® (vaccin tegen Men C) besteld worden in Vaccinnet. Ter gelegenheid van dit vaccinatiemoment, of ter gelegenheid van een inhaalvaccinatiemoment, kan natuurlijk wel voorgesteld worden om met een geconjugeerd vaccin Men ACWY te vaccineren. Dit kan met Nimenrix® (bij zuigelingen) of Menveo® (pas vanaf de leeftijd van 2 jaar, eventueel voor inhaalvaccinatie). Mencevax® is niet geconjugeerd en is dus niet geschikt voor de vervanging van NeisVac-C®.
De geconjugeerde vaccins tegen Men ACWY kosten 52,60 euro en worden niet terugbetaald door het RIZIV. Mogelijk betalen sommige mutualiteiten een gedeelte van de aankoopsom achteraf terug in het kader van de aanvullende ziekteverzekering. Hiertoe moet men een speciaal attest vragen aan de apotheker.
Vaccinatie tegen serogroep B (Men B) wordt niet systematisch aangeraden door de HGR en ook niet voorzien in het vaccinatieprogramma omdat er onvoldoende duidelijkheid is over de types waartegen het vaccin beschermt en over de impact ervan op het tegengaan van keeldragerschap, wat nodig is om groepsimmuniteit te bekomen. Dit kan wel voorgesteld worden voor individuele bescherming.

Bron: Agentschap Zorg en Gezondheid


Abonneer u op de nieuwsbrief