FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Vier Europese landen niet langer mazelenvrij

gepubliceerd op vrijdag 18 oktober 2019

De opmars van de mazelen in Europa heeft ertoe geleid dat vier landen hun status van ‘mazelenvrij’ zijn kwijtgespeeld. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Albanië, Tsjechië en Griekenland. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend. Ze roept op om meer te vaccineren.

In een nieuw rapportspreekt de WHO over een dramatische situatie in Europa. Het eerste halfjaar van 2019 is een recordaantal gevallen van mazelen gemeld bij de World Health Organization (WHO). Sinds 2006 lag dit aantal nooit zo hoog en vergeleken met augustus vorig jaar zijn er drie keer zoveel infecties gerapporteerd. In de Europese Regio van de WGO zijn er in de eerste zes maanden 90 000 gevallen gemeld, vooral in Oekraïne (56 105 gevallen, waarvan18 zijn overleden). In de Europese Unie (EU) heeft de ziekte dit jaar al 7 doden veroorzaakt (5 in Roemenië, 1 in Italië, 1 in Frankrijk). De mediane leeftijd van de getroffen patiënten in de EU is gestegen tot 17 jaar (2018-2019).
De hoofdoorzaak is het feit dat er te weinig wordt gevaccineerd: naar schatting zijn vandaag 4,5 miljoen kinderen en adolescenten in de EU gevoelig voor het virus.

In België bevestigt de analyse van de cijfers van het eerste semester van 2019 dat het aantal gevallen drie keer hoger ligt dan in heel 2018: er zijn 357 gevallen van mazelen geregistreerd, in het bijzonder bij jongvolwassenen of kinderen jonger dan één jaar. De incidentie was het hoogst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (86,1/miljoen inwoners), gevolgd door Wallonië (49,5/miljoen inwoners) en Vlaanderen (11,2/miljoen inwoners). Ten minste 28 infecties zijn in het buitenland opgelopen, hoofdzakelijk in Frankrijk (skigebied Val Thorens) maar ook in 13 andere landen, waaronder de Dominicaanse Republiek, de Verenigde Staten en Duitsland.

Bron
• WHO. European Region loses ground in effort to eliminate measles
• WHO. Conclusions of the 8th meeting of the European Regional Verification Commission for Measles and Rubella Elimination (RVC). 2019


Abonneer u op de nieuwsbrief