FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Vaccinatie gele koorts verzwakt antistofrespons na vaccinatie tegen tekenencefalitis

gepubliceerd op maandag 21 oktober 2019

Een studie gepubliceerd in npj Vaccines onderzocht het effect van immuniteit tegen gele koorts door vaccinatie op de antistofrespons na vaccinatie tegen tekenencefalitis.

Alle flavavirussen, die verantwoordelijk zijn voor infectieziekten zoals gele koorts, dengue, zika, Westnijlziekte, Japanse encefalitis en tekenencefalitis, zijn antigenisch met elkaar gerelateerd. Dat kan, bij mensen die immuun zijn tegen een van die ziekten, een effect hebben op het immuunantwoord na een infectie door of vaccinatie tegen een van de andere flavavirussen. Uit deze studie blijkt dat eerdere vaccinatie tegen gele koorts inderdaad een negatief effect heeft op de immuunrespons bij een latere vaccinatie tegen tekenencefalitis (TBE) in vergelijking met personen die niet eerder gevaccineerd werden tegen gele koorts. Er werd niet alleen een vermindering van de neutraliserende antilichamen tegen TBE na vaccinatie vastgesteld, maar ook een vermindering van de TBE-virusspecifieke neutraliserende activiteit.
De auteurs besluiten dat een bestaande immuniteit tegen een van de flavavirussen mogelijk een negatief effect heeft op een latere infectie door of vaccinatie tegen een ander flavavirus.

Bron:
Bradt V, Malafa S, von Braun A et al. Pre-existing yellow fever immunity impairs and modulates the antibody response to tick-borne encephalitis vaccination. npj Vaccines. 2019. 4: 38
doi: 10.1038/s41541-019-0133-5


Abonneer u op de nieuwsbrief