FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Griep / Blijvend effect van eerdere vaccinatie

gepubliceerd op maandag 21 oktober 2019

Een studie gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases onderzocht of eerdere vaccinatie tegen de seizoensgriep ook een beschermend effect heeft in de daaropvolgende griepseizoenen.

De studie vergeleek het effect van griepvaccinatie gedurende zeven griepseizoenen bij bijna 9.000 patiënten die in de loop van de voorbije jaar werden gevaccineerd met niet-gevaccineerde personen. Hoe recenter de laatste vaccinatie hoe groter de bescherming: 40 procent als het vaccin in het lopende seizoen werd toegediend, 42 procent als het vaccin ook het jaar daarvoor was toegediend, 35 procent na 2-3 jaar en 31 procent na 4-5 jaar. Het beschermend effect duurde minder lang bij oudere personen en bij patiënten met een chronische aandoening. De auteurs besluiten dat meerdere dosissen van het griepvaccin in voorgaande seizoenen gemiddeld een even grote bescherming bieden als vaccinatie tijdens het lopende seizoen.

Bron:
Martínez-Baz I, Navascués A, Casado I et al. Remaining Effect of Influenza Vaccines Received in Prior Seasons. The Journal of Infectious Diseases. 2019. 220(7): 1136–1140
https://doi.org/10.1093/infdis/jiz266


Abonneer u op de nieuwsbrief