FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Eerste besmettingen met dengue- en zika-virus in Frankrijk

gepubliceerd op dinsdag 26 november 2019

In oktober 2019 zijn aan de Franse Azurenkust voor het eerst drie gevallen van zikakoorts gesignaleerd. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Ook zijn in Frankrijk en Spanje de eerste gevallen van autochtone dengue vastgesteld.

Het zika- en dengue virus wordt in (sub)tropische gebieden verspreid door de tijgermug (Aedes albopictus). De besmettingen met het zikavirus werden vastgesteld in het Zuid-Franse Hyères. De besmette personen hadden de voorbije maanden in eigen land doorgebracht en niet in een exotisch resort in Azië of Zuid-Amerika. De drie patiënten zijn intussen genezen.
De voorbije maanden liepen in totaal twintig Europeanen het zikavirus op, na een vakantie in Thailand.

In het zuiden van Frankrijk zijn ook twee haarden van autochtone dengue vastgesteld in het departement Alpes-Maritimes en in het departement van de Rhône. In totaal zijn tot nu toe 9 mensen besmet geraakt. Ook het Spaanse Barcelona meldde in september een bevestigd autochtoon geval van dengue.
De autochtone overdracht van dengue (en chikungunya) op het einde van de zomer treedt niet geheel onverwacht op aangezien de vectormug langs de kust van de Middellandse Zee gevestigd is en het leefmilieu in die periode bevorderlijk is voor de activiteiten van muggen. De haarden blijven lokaal en het risico op permanente lokale overdracht blijft gering dankzij de maatregelen ter preventie en controle. Bovendien zijn de milieu-en weersomstandigheden bij aanvang van de herfst minder gunstig voor overdracht.

Bronnen
Santé Publique France
ECDC


Abonneer u op de nieuwsbrief