FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Effect maternale vaccinatie op cellulair immuunantwoord van de zuigeling

gepubliceerd op dinsdag 12 november 2019

Een review door een Belgische onderzoeksgroep gepubliceerd in Vaccine onderzocht in welke mate de hoge antistoftiters na vaccinatie van zwangere vrouwen een effect hebben op het cellulair immuunantwoord van de zuigeling na de gebruikelijke primaire vaccinatie.

Eerdere studies hebben aangetoond dat de hoge antistoftiters na vaccinatie van zwangere vrouwen met diverse vaccins (zoals leven afgezwakte en geconjugeerde vaccins) het humorale immuunantwoord van de zuigeling inhibeert. De klinische betekenis hiervan is echter nog onduidelijk omdat ook het cellulaire immuunantwoord vaak even belangrijk is in de bescherming tegen infecties. Daarover is echter weinig onderzoek verricht. In deze studie worden de resultaten van studies bij mens en dier samengebracht.
Besluit is dat de maternale antilichamen niet interfereren met de cellulaire immuunrespons na vaccinatie van de zuigelingen. Vermits de meeste studies verricht werden bij dieren, is echter meer onderzoek bij de mens vereist.

Bron:
Orije MRP, Maertens K, Corbière V et al. The effect of maternal antibodies on the cellular immune response after infant vaccination: A review. Vaccine. 2019. Online 28 oktober 2019
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2019.10.025Get rights and content


Abonneer u op de nieuwsbrief