FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meningokokken B / Vaccinatie beschermt tegen infectie maar niet tegen dragerschap

gepubliceerd op woensdag 8 april 2020

Vaccinatie tegen meningokokken groep B (in drie dosissen met 4CmenB, Bexsero) beschermt jonge kinderen gedurende minstens twee jaar tegen invasieve meningokokkeninfecties. Maar het vaccin heeft geen effect op het orofaryngeaal dragerschap van meningokokken en zorgt dus niet indirect voor groepsbescherming. Dat blijkt uit een studie in het Verenigd Koninkrijk en een studie in Australië gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

De Britse studie onderzocht het effect van vaccinatie van kinderen met het vaccin tegen meningokokken groep B (4CmenB) sinds 2015 in het Verenigd Koninkrijk volgens een schema met drie dosissen (op 8 en 16 weken en een booster op 12 maanden). In 2018 bedroeg de vaccinatiegraad 92,5% voor de twee eerste dosissen, en 87,9% van de kinderen had drie dosissen gekregen voor de leeftijd van 2 jaar. Tussen september 2015 en augustus 2018 lag de incidentie van ziekte door meningokokken B in de leeftijdsgroep die in aanmerking komt voor vaccinatie significant lager dan de verwachte incidentie op basis van data over de vier jaar voor de introductie van het vaccin (63 geobserveerde gevallen tegenover 253 verwachte gevallen). De auteurs schatten dat de veralgemeende vaccinatie na drie jaar heeft geleid tot een vermindering met 75% van het aantal infecties met meningokokken B. De effectiviteit van de vaccinatie (3 dosissen) tegen alle meningokokken groep B infecties wordt geraamd op 59,1%. De bescherming door het vaccin houdt minstens twee jaar aan.

De studie in Australië onderzocht het effect van vaccinatie van jongeren tussen 15 en 18 jaar met 4CMenB op het orofaryngeaal dragerschap van meningokokken (van groep A, B, C, W, X en Y). De helft van de jongeren werd gevaccineerd bij het begin van de studie, de andere helft (controlegroep) na 12 maanden. Na 12 maanden werd geen verschil in dragerschap van ziekmakende N. meningitidis tussen de beide groepen vastgesteld. De auteurs besluiten dat 4CMenB bij adolescenten geen effect heeft op het dragerschap.

Volgens een begeleidend editoriaal is dit tegelijk goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat een schema met drie dosissen van 4CMenB 60% bescherming biedt tegen invasieve meningokokken B infecties bij zuigelingen en mogelijk ook bij andere leeftijdsgroepen, en dat het vaccin ook kan gebruikt worden bij een meningokokkenuitbraak veroorzaakt door stammen die gedekt worden door het vaccin. Het slechte nieuws is dat het vaccin niet voor groepsimmuniteit zorgt en dus alleen directe bescherming biedt aan personen die voldoende gevaccineerd zijn, en geen indirecte bescherming aan niet-gevaccineerde personen.

Deze gegevens bevestigen het standpunt van de Hoge Gezondheidsraad in haar advies over vaccinatie tegen meningokokken B van april 2017. De HGR is van oordeel dat er momenteel onvoldoende argumenten zijn om het vaccin routinematig aan te bevelen voor zuigelingen en adolescenten. Op het vlak van individuele bescherming kan het vaccin aan elke persoon vanaf de leeftijd van 2 maanden worden toegediend. De HGR beveelt de vaccinatie ook aan voor personen met een risico op een invasieve meningokokkeninfectie, ongeacht hun leeftijd.

Bron
• Ladhani SN, Andrews N, Parikh SR et al. Vaccination of Infants with Meningococcal Group B Vaccine (4CMenB) in England. N Engl J Med 2020. 382(4): 309-317
DOI: 10.1056/NEJMoa1901229

• Marshall HS, McMillan M, Koehler AP et al. Meningococcal B Vaccine and Meningococcal Carriage in Adolescents in Australia. N Engl J Med 2020. 382(4): 318-327
DOI: 10.1056/NEJMoa1900236

• Harrison LH en Stephens DS. Good News and Bad News— 4CMenB Vaccine for Group B Neisseria meningitidis. N Engl J Med 2020. 382(4): 376-378
DOI: 10.1056/NEJMe1916440


Abonneer u op de nieuwsbrief