FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Twee inheemse gevallen van difterie in 2018

gepubliceerd op maandag 11 mei 2020

Dankzij een hoge vaccinatiegraad is difterie een zeldzame ziekte geworden in ons land. Over de periode van 2000 tot en met 2018 werden 16 gevallen geregistreerd. De cutane vorm van difterie was frequenter dan de respiratoire vorm. In 2018 werden 2 gevallen gemeld. Het betreft 2 cutane infecties met C. ulcerans opgelopen binnen België, vermoedelijk via contact met huisdieren. Dat blijkt uit een rapport van Sciensano.

Personen die getroffen werden door deze in Europa opkomende zoönotische ziekte waren allemaal ouder dan 50 jaar, waren meestal vrouwelijk, hadden over het algemeen co-morbiditeiten en meldden meestal contact met een huisdier zoals een hond of kat.
Ook al zijn gevallen van difterie zeldzaam geworden, elk individueel geval blijft een medische prioriteit en een urgentie voor de volksgezondheid. Ieder verdacht geval van difterie moet zo snel mogelijk gemeld worden aan de artsen infectieziektebestrijding zodat alle nodige maatregelen kunnen worden getroffen.

Bron: Wyndham-Thomas C, Martini H, Pierard D et al. Epidemiologische surveillance van difterie: Toxinogene corynebacteria – 2018. Sciensano 2019.


Abonneer u op de nieuwsbrief