FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Seizoensgriep treft wereldwijd meer dan 20 miljoen kinderen jonger dan 5

gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2020

Nu de COVID-19-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, is er weinig aandacht voor het gewone griepvirus. Maar ook deze ziekte kan ernstige acute luchtweginfecties veroorzaken. Deze infecties treffen wereldwijd meer dan 20 miljoen kinderen onder de 5 jaar. Dat blijkt uit een recente studie gepubliceerd in The Lancet Global Health.

In die leeftijdsgroep is het verantwoordelijk voor 5% van de ziekenhuisopnames en 4% van de sterfgevallen. 82% van deze sterfgevallen vindt plaats in laag- of midden-inkomenslanden.
ITG-directeur Marc-Alain Widdowson was lid van het deskundigenpanel dat de studie begeleidde: "De grote meerderheid van de kinderen die sterven aan de griep behoort tot de kinderen in lage- en midden-inkomenslanden. Toch kunnen veel van deze sterfgevallen worden voorkomen met beschikbare vaccins die al meer dan 50 jaar worden gebruikt in landen met een hoger inkomen." De bevindingen van de studie onderstrepen het belang voor landen met lage- en middeninkomens om routinematige griepvaccinaties te overwegen als onderdeel van een toekomstig kinderimmunisatiebeleid.

Bron:
Wang X, Li Y, O’Brien KL et al. Global Burden of Respiratory Infections Associated With Seasonal Influenza in Children Under 5 Years in 2018: A Systematic Review and Modelling Study. Lancet Glob Health. 2020. 8(4): e497-e510.
doi: 10.1016/S2214-109X(19)30545-5.


Abonneer u op de nieuwsbrief