FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Kan het BCG-vaccin beschermen tegen COVID-19?

gepubliceerd op maandag 11 mei 2020

Er is tot nu toe geen bewijs dat het BCG-vaccin, dat al sinds vele jaren gebruikt wordt tegen tuberculose, beschermt tegen een infectie met het COVID-19-virus. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in een recente ‘Scientific Brief’. Bij gebrek aan bewijs, beveelt de WHO BCG-vaccinatie momenteel niet aan ter voorkoming van COVID-19.

Er is experimenteel bewijs uit zowel dier- als mensenstudies dat het BCG-vaccin niet-specifieke effecten heeft op het immuunsysteem. Studies hebben aangetoond dat sommige virale infecties, zoals griep, gele koorts en herpes, veel milder verlopen bij kinderen die het BCG-vaccin hadden ontvangen. Het vaccin wordt ook gebruikt bij de behandeling van invasieve blaaskanker.
Het BCG-vaccin en enkele andere levende vaccins veroorzaken metabole en epigenetische veranderingen die de aangeboren immuunrespons op volgende infecties versterken, een proces dat getrainde immuniteit wordt genoemd. Het BCG-vaccin zou daarom de viremie kunnen verminderen na blootstelling aan SARS-COV-2, met als gevolg minder ernstig COVID-19 en sneller herstel.
Een review door de WGO leverde drie preprints op waaruit blijkt dat landen die het vaccin routinematig toedienen aan pasgeborenen minder gemelde gevallen van COVID-19 hebben.
Momenteel lopen er ook klinische onderzoeken in Nederland, de Verenigde Staten en Australië om de effecten van BCG-vaccinatie van gezondheidswerkers die rechtstreeks betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met COVID-19, te bestuderen. In Duitsland onderzoekt de Max-Planck-Gesellschaft het effect van een recombinant BCG-vaccin (VPM1002) op COVID-19.
In afwachting van de resultaten van die klinische studies roept de WGO op om het BCG-vaccin niet te gebruiken tegen COVID-19. BCG-vaccinatie voorkomt ernstige vormen van tuberculose bij kinderen en afleiding van lokale voorraden kan ertoe leiden dat pasgeborenen niet worden gevaccineerd, wat leidt tot een toename van ziekte en sterfgevallen als gevolg van tuberculose.

Lees ook: BCFI. COVID-19: biedt vaccinatie tegen tuberculose (BCG) of tegen mazelen-bof-rubella bescherming tegen COVID-19? Misschien een interessante piste, maar geen bewijs.

Bron:
• WHO. Bacille Calmette-Guérin (BCG) vaccination and COVID-19. Scientific Brief 12 april 2020

• Curtis N, Sparrow A, Ghebreyesus TA et al. Considering BCG vaccination to reduce the impact of COVID-19. The Lancet. Published online 30 april 2020.
DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31025-4

• Redelman-Sidi G. Could BCG be used to protect against COVID-19? Nat Rev Urol. 2020.
https://doi.org/10.1038/s41585-020-0325-9

• INSERM. The BCG vaccine against COVID-19 – really?

Max-Planck-Gesellschaft


Abonneer u op de nieuwsbrief