FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

ECDC publiceert eerste rapport over eliminatie van hepatitis B en C in Europa

gepubliceerd op donderdag 25 juni 2020

Het eerste rapport over de voortgang op weg naar de eliminatie van hepatitis B en C in de landen van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER) is gepubliceerd door het ECDC.

Beschikbare gegevens suggereren dat er ongeveer 9 miljoen Europeanen zijn die leven met chronische hepatitis B of C. Hieronder vallen veel mensen met een asymptomatische en dus niet-gediagnosticeerde en onbehandelde hepatitis-infectie, die kan leiden tot levercirrose en hepatocellulair carcinoom. Dit geeft aan dat er gezamenlijke inspanningen nodig zijn om het testen op hepatitis B en C op te schalen, vooral bij mensen die drugs injecteren en mensen in de gevangenis, als de EU/EER-landen enige kans willen maken om de 2030-doelstellingen voor diagnose, behandeling en virale onderdrukking te halen. Het rapport wijst verder op grote hiaten in preventieprogramma’s met suboptimale HBV-vaccinatiedekking in EU/EER-landen en hiaten in schadebeperkende programma’s gericht op mensen die drugs injecteren. De aan hepatitis gerelateerde sterfte ligt hoog in de regio en er zijn zeer weinig aanwijzingen voor vooruitgang in de richting van de eliminatiedoelstelling voor 2030 van een daling van de sterfte met 65% ten opzichte van de basislijn van 2015.
Ongeveer een derde van alle EU/EER-landen (waaronder België) meldt geen actieplan of strategie voor de preventie en bestrijding van hepatitis, en van degenen met een plan meldde bijna de helft dat er geen financiering was voor de uitvoering.

Bron:
European Centre for Disease Prevention and Control. Monitoring the responses to hepatitis B and C epidemics in EU/EEA Member States. 2019. Stockholm: ECDC. 2020.


Abonneer u op de nieuwsbrief