FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

HPV / Minstens tekort aan vaccin Gardasil 9 tot september 2020

gepubliceerd op donderdag 23 juli 2020

Het vaccin Gardasil 9 tegen het Humaan Papillovirus (HPV) is tot september 2020 niet volledig beschikbaar Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voorziet daarom een update van de aanbevelingen aan voorschrijvers.

• Reserveer de beschikbare vaccins voor de vaccinatie van patiënten tussen 9 en 14 jaar
- Volg het schema met twee doses, behalve voor immunosuppressieve personen (drie doses).
- Afhankelijk van de organisatorische haalbaarheid, stel de tweede vaccinatiedosis uit in het geval van een schema met twee doses (bij voorkeur tot dertien maanden tussen twee doses).

• Voor de vaccinatie van de doelgroep tussen 15 en 26 jaar
- Stel de primovaccinatie uit of bied het alternatief Cervarix aan als de persoon dringend moet worden gevaccineerd.
- Bij personen die al een eerste dosis Gardasil 9 hebben gekregen, stel de tweede en derde vaccinatiedosis uit (de drie doses worden bij voorkeur binnen het jaar toegediend).

Wanneer het onmogelijk is om de herhaalvaccinaties binnen het jaar uit te voeren door de onbeschikbaarheid van het vaccin en het vaccinatieschema onderbroken wordt, moeten de reeds gekregen vaccins niet worden herhaald (er is geen maximum interval).

• Aanbevelingen voor patiënten die een eerste dosis Gardasil 9 hebben gekregen
Het FAGG adviseert om het vaccinatieschema met Gardasil 9 af te ronden wanneer de eerste dosis Gardasil 9 al aan de patiënt is toegediend. Er zijn geen gegevens over de veiligheid, immunogeniciteit of werkzaamheid die de onderlinge verwisselbaarheid van Gardasil 9 met bivalente of quadrivalente HPV-vaccins ondersteunen.

Bron: FAGG


Abonneer u op de nieuwsbrief