FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Veiligheid hexavalent vaccin bij preterme kinderen

gepubliceerd op woensdag 16 september 2020

Een studie gepubliceerd in Vaccine onderzocht de veiligheid van het hexavalente vaccin tegen difterie, tetanus, pertussis, hepatitis B, poliomyelitis en Haemophilus influenzae type b (DTaP2-HB-IPV-Hib, Hexyon) bij preterme kinderen.

Volgens de huidige aanbevelingen geldt voor preterme baby’s hetzelfde vaccinatieschema als voor voldragen kinderen. Ze worden tijdig vaccinatie volgens chronologische leeftijd, zonder uitstel op basis van de gecorrigeerde leeftijd.
Deze postmarketingsurveillance-studie onderzocht bijwerkingen bij preterme kinderen die ten minste één dosis van het DTaP2-IPV-HB-Hib-vaccin hadden ontvangen. Op het moment van de analyse kregen 866/936 (92,5%) preterme kinderen de eerste dosis hexavalent vaccin. 539/936 (57,6%) werden gevaccineerd tegen de derde maand van de leeftijd, zoals aanbevolen. De ouders van 339 kinderen die waren gevaccineerd rapporteerden lokale pijn als de meest voorkomende reactie (35,7% van de kinderen). Erytheem, zwelling, verharding en knobbel werden gemeld bij ongeveer 25% van de kinderen. Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld. De studie toont dat meer dan 40% van de kinderen te laat gevaccineerd werd vanwege bezorgdheid van de ouders. Nochtans is het vaccin veilig bij preterme kinderen.

NVDR: Studies tonen aan dat na primovaccinatie (schema 8-12-16 weken) de geometrische titers van antilichamen tegen difterie, tetanus, hepatitis B en in het bijzonder tegen polio-3 lager liggen bij preterm dan bij à term geboren zuigelingen, maar dat wel voldoende hoge titers worden bereikt om bescherming te bereiken (seroprotectie). Alleen wat Haemophilus influenzae type b betreft is de situatie minder rooskleurig : de Hib-antilichaam respons is lager bij prematuren, zelfs na 3 dosissen met het 8-12-16 weken schema. In ons land raadt de Hoge Gezondheidsraaddaarom aan om bij prematuren de boosterdosis van het hexavalente vaccin te vervroegen van 15 naar 13 maanden. Na deze (4de) boosterdosis is de immuunrespons vergelijkbaar met die van à term geboren kinderen.

Bron
Martinelli D, Fortunato F, Del Matto G et al. Post-marketing surveillance study of the DTaP2-IPV-HB-Hib (Hexyon) vaccine administered in preterm infantsin the Apulia region, Italy, in 2017. Vaccine. 2020. 38 (33): 5148-5153
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2020.06.033Get rights and content


Abonneer u op de nieuwsbrief