FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meningokokken / Effect veralgemeende vaccinatie tegen serotype ACWY

gepubliceerd op maandag 12 oktober 2020

Een cohortstudie gepubliceerd in JAMA Pedriatrics onderzocht het verband tussen het quadrivalente geconjugeerde meningokokkenvaccin (MenACWY ) bij adolescenten en de incidentie van meningokokkenziekte in de Verenigde Staten.

De incidentie van meningokokkenziekte was aan het afnemen voordat het vaccin werd geïntroduceerd. De daling van de incidentie van meningokokkenziekte als gevolg van serogroepen C, W en Y bleek echter bijna twee- tot drievoudig versneld in gevaccineerde leeftijdsgroepen, met een grotere afname in staten met hoge vaccinatiegraad. Hoewel het vaccin alleen de afname van de incidentie van meningokokkenziekte niet kan verklaren, suggereren deze gegevens een verband tussen vaccinatie en afnemende ziektecijfers bij adolescenten.

NVDR: In ons land is alleen de vaccinatie tegen meningokokken type C opgenomen in het officiële vaccinatieschema op de leeftijd van 15 maanden. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbevelingen voor meningokokkenvaccinatie herzien naar aanleiding van de veranderende epidemiologische situatie en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vaccins en adviseert algemene vaccinatie tegen meningokokken ACWY.

Bron
Mbaeyi S, Pondo T, Blain A, et al. Incidence of Meningococcal Disease Before and After Implementation of Quadrivalent Meningococcal Conjugate Vaccine in the United States. JAMA Pediatr. 2020. online July 20
doi:10.1001/jamapediatrics.2020.1990


Abonneer u op de nieuwsbrief