FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Griepvaccins worden gefaseerd ter beschikking gesteld

gepubliceerd op dinsdag 25 augustus 2020

Het FAGG heeft richtlijnen opgesteld met betrekking tot de distributie, aflevering en het voorschrijven van de griepvaccins dit najaar. De vaccinatie van 2020-2021 zal in twee fases doorgaan.

België zal 2,9 miljoen vaccins tegen de seizoensgriep ter beschikking hebben, wat meer is dan de voorbije jaren. Deze hoeveelheid zal voldoende zijn om de vaccinatie van de door de Hoge Gezondheidsraad (HGR) vastgestelde doelgroepen te dekken. Het is aanbevolen om tussen half oktober en half december een griepprik toe te dienen, waarbij het vaccin binnen 10 tot 15 dagen na de injectie bescherming biedt.

De vaccinatiecampagne zal in twee fasen verlopen.
1. Van 15 september tot 15 november 2020
De vaccins worden alleen afgeleverd aan de door de HGR gedefinieerde doelgroepen. Dit zijn de risicopersonen, maar ook de mensen die onder hetzelfde dak wonen, het personeel uit de gezondheidssector en de mensen boven de vijftig jaar. Aangeraden is om in de eerste fase pas vanaf 1 oktober af te leveren, aangezien vanaf dan de kost voor de patiënt lager zal zijn, ten gevolge van een wijziging van de vergoedingscategorie en de bijkomende vergoedbaarheid van personen uit categorie A, groep 3 (personen die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen uit groep 1 en kinderen jonger dan 6 maanden). Het schriftelijk verzoek of het voorschrift moet aangeven dat de vaccins bestemd zijn voor de beoogde doelgroepen. Voor het voorschrift volstaat de vermelding "derdebetalersregeling van toepassing".
De toediening zelf van het vaccin blijft aanbevolen vanaf 15 oktober.
2. Vanaf 15 november 2020
Afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins na de prioritaire vaccinatie van de doelgroepen, kan de aflevering worden uitgebreid tot de rest van de bevolking.

Bron: FAGG


Abonneer u op de nieuwsbrief