FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Campagne ‘Samen Tegen Meningitis’

gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2020

De campagne ‘Samen Tegen Meningitis’ wil aandacht schenken aan een zeldzame maar ernstige ziekte die voornamelijk jonge kinderen treft.

Uit onderzoek van Medistrat in opdracht van GSK blijkt dat ouders niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de gevaren van meningokokkeninfecties. Het gebrek aan kennis vormt de grootste barrière bij Belgische ouders om hun kinderen te laten vaccineren. Zo zegt twee op de vijf ouders (40%) het vaccin tegen meningokokken B-infecties niet te overwegen met als voornaamste reden het gebrek aan kennis (56%). Eén op twee (53%) ouders zegt vaccinatie te overwegen als de kinderarts of huisarts dit aanraadt. Ook vinden ouders de ernst van de ziekte belangrijk in hun beslissing om hun kind te vaccineren
Er zijn vijf belangrijke serogroepen van meningokokken waartegen men kan vaccineren: A, B, C, W en Y. Er zijn vaccins beschikbaar die helpen te beschermen tegen verschillende types, maar geen enkel van de huidige vaccins beschermt tegen alle types. In België maakt alleen het vaccin tegen meningokokken C deel uit van de vaccinatiekalender en wordt gratis aangeboden. “Veel ouders kennen onvoldoende het verschil tussen de verschillende types van meningokokkeninfecties noch tussen de verschillende ziektebeelden. Nochtans denken ouders vaak ten onrechte dat hun kind volledig beschermd is. Wij raden hen aan om erover te spreken met hun (kinder)arts”, licht Dr. Marc Raes, pediater in het Jessa Ziekenhuis, toe.

Meer info: samentegenmeningitis.be


Abonneer u op de nieuwsbrief