FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Vaccinatie en leeftijdsgerelateerde veranderingen in het immuunsysteem

gepubliceerd op dinsdag 23 maart 2021

Een review gepubliceerd in Vaccine bespreekt de huidige kennis over leeftijdsgerelateerde veranderingen in het immuunsysteem (immunosenescentie) en de mogelijke effecten hiervan op vaccinaties.

Ouderen zijn gevoeliger voor virale en bacteriële infecties, met een hogere incidentie en ernst van infectieziekten (hogere morbiditeit en mortaliteit). Sommige van deze infecties, zoals deze met het influenzavirus of met pneumokokken, kunnen door vaccinatie efficiënt worden voorkomen. Bij personen ouder dan 65 jaar bieden deze vaccins evenwel geen volledige bescherming ten gevolge van leeftijdsgebonden veranderingen in het immuunsysteem. Door een leeftijdsgebonden afname van de immuniteit en een slechte respons op vaccins, blijven infectieziekten een last onder de bejaarde bevolking.
Dit overzicht behandelt de huidige kennis van leeftijdsgerelateerde veranderingen die de immuunrespons op vaccins beïnvloeden. Het gaat aan de ene kant over de veranderingen in het immuunsysteem (aangeboren immuunrespons, verminderde humorale en celgemedieerde immuunresponsen) en anderzijds de huidige vaccinatieschema’s voor oudere volwassenen. De review besluit met mogelijke strategieën om de werkzaamheid van vaccins specifiek voor deze leeftijdsgroep te verbeteren.

Bron:
Allen JC, Toapanta FR, Sharin WC et al. Review - Understanding immunosenescence and its impact on vaccination of older adults. Vaccine. 2020. 38(52): 8264-8272
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2020.11.002


Abonneer u op de nieuwsbrief