FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

HPV / Vaccinatie HIV-geïnfecteerde personen en ontvangers van solide orgaantransplantaties

gepubliceerd op dinsdag 6 april 2021

Een Belgische studie gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases onderzocht de immunogeniciteit en veiligheid van het negenvalent HPV-vaccin bij HIV-geïnfecteerde personen en ontvangers van een nier-, long- of harttransplantatie.

De last van het humaan papillomavirus (HPV) bij HIV-geïnfecteerde personen en ontvangers van solide orgaantransplantaties (SOT) is hoog. Klinische proeven met HPV-vaccins bij hiv-geïnfecteerde personen en met name bij SOT-ontvangers zijn tot nu toe schaars geweest. Dit is een fase III studie bij 100 hiv-geïnfecteerde personen (leeftijd: 18-45 jaar) en 171 SOT-ontvangers (leeftijd: 18-55 jaar). Het 9vHPV-vaccin werd toegediend op dag 1, maand 2 en maand 6. Alle hiv-geïnfecteerde deelnemers vertoonden seroconversie voor alle HPV-typen, maar de seroconversie varieerde van 46% voor HPV45 tot 72% voor HPV58 bij SOT-ontvangers. GMT’s varieerden van 180 tot 2985 mMU / ml bij hiv-positieve deelnemers en van 17 tot 170 mMU / ml bij SOT-ontvangers, afhankelijk van het HPV-type. Bijwerkingen op de injectieplaats kwamen voor bij 62% van de deelnemers, maar waren meestal licht of matig van aard. Geen van de gemelde ernstige bijwerkingen werd als vaccingerelateerd beschouwd.
De auteurs besluiten dat de immunogeniciteit van het 9vHPV-vaccin hoog is bij HIV-geïnfecteerde personen, maar suboptimaal bij SOT-ontvangers. Het vaccin is veilig en wordt door beide groepen goed verdragen.

Bron:
Boey L, Curinckx A, Roelants M et al. Immunogenicity and safety of the nine-valent human papillomavirus vaccine in solid organ transplant recipients and hiv-infected adults. Clin. Infect.dis. 2020. ciaa1897.
doi: 10.1093/cid/ciaa1897


Abonneer u op de nieuwsbrief