FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Frankrijk adviseert tweede dosis met mRNA-vaccin

gepubliceerd op maandag 7 juni 2021

De Franse Haute Autorité de Santé (HAS) adviseert om mensen jonger dan 55 jaar die een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin (Vaxzevria) een tweede dosis te geven met een van de mRNA-vaccins (het Pfizer/BioNTech-vaccin Comirnaty of Moderna). In ons land wordt bij de tweede dosis hetzelfde vaccin gebruikt als de eerste keer.

In Frankrijk wordt het AstraZeneca-vaccin Vaxzevria sinds 19 maart 2021 alleen nog toegediend aan mensen ouder dan 55 jaar. Vóór deze beperking kregen iets meer dan 500.000 mensen onder de 55 een eerste dosis Vaxzevria. Aangezien de toediening van een enkele dosis van dit vaccin onvoldoende is om een blijvende bescherming te garanderen, adviseert de HAS om het vaccinatieschema voor deze populatie binnen 12 weken na de eerste injectie af te ronden met een mRNA-vaccin.
De strategie van een tweestaps vaccinatieschema met behulp van een vaccin met een andere techniek voor de tweede injectie (boost) (prime) wordt "heterologe prime-boost" genoemd. In het kader van het Europese vaccinatieprogramma lopen tal van onderzoeken en de eerste gegevens met betrekking tot het gebruik van heterologe prime-boost bij vaccinatie tegen SARS-CoV-2 zijn nog beperkt maar bemoedigend.

In ons land heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid na adviezen van de Task Force Vaccinatiestrategie en de Hoge Gezondheidsraad op 24 april 2021 beslist dat iedereen die voor 4 mei 2021 een eerste dosis van Vaxzevria heeft gekregen, ook een tweede dosis van dit vaccin zal krijgen, onafhankelijk van de leeftijd. Een eerste dosis van het vaccin wordt vanaf die datum enkel nog toegediend bij personen vanaf de leeftijd van 41 jaar. Ook zij zullen een tweede dosis van dit vaccin krijgen.

Bron:
• HAS. Avis n° 2021.0027/AC/SEESP du 8 avril 2021 du collège de la Haute Autorité de santé concernant le type de vaccin à utiliser pour la seconde dose chez les personnes de moins de 55 ans ayant reçu une première dose du vaccin AstraZeneca (nouvellement appelé VAXZEVRIA) contre la covid-19

Beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en het Regeringscommissariaat Corona van 26 april 2021

Advies Task Force Vaccinatiestrategie over reallocatie vaccins na benefit-risk analyse EMA voor Vaxzevria en evaluatie door EMA/FDA van Covid-19 vaccin Janssen

Hoge Gezondheidsraad: Dringende FOLLOW-UP van de adviesaanvraag aan de Hoge Gezondheidsraad betreffende de toediening van de 2de dosis bij mensen die reeds een dosis van Vaxzevria ® hebben ontvangen.

BCFI. COVID-19 vaccin van AstraZeneca: in België nu enkel nog vanaf de leeftijd van 41 jaar, maar geen leeftijdsbeperking voor wie reeds 1ste dosis kreeg


Abonneer u op de nieuwsbrief