FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Belgisch onderzoek naar flexibele inzet van COVID-19-vaccins

gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2021

Het onderzoeksproject IMCOVAS onderzoekt de flexibele inzet van COVID-19-vaccins. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kan een flexibeler vaccinatieschema, waarbij vaccins in een lagere dosis of in een ander schema toegediend worden, grote voordelen bieden.

De vaccins van Pfizer-BioNTech, AstraZeneca en Moderna zullen tijdens de studie toegediend worden volgens een ander schema of dosering dan momenteel voorgeschreven in de bijsluiter. De grootschalige studie zal belangrijke info over de veiligheid en immuunrespons van andere schema’s en/of doseringen opleveren. zal in deze studie onderzocht worden wat het effect op de immuunrespons is als het interval tussen 2 vaccindosissen verlengd wordt, als voor de 2de dosis (booster) een ander merk van COVID-19 vaccin gebruikt wordt of als de helft van de aanbevolen dosis gebruikt wordt. Daarnaast zal men ook nagaan in deze studie of een inspuiting in de huid (intradermaal) met een lagere dosis een gelijkaardige immuunrespons kan opleveren als een inspuiting in de spier van de bovenarm (intramusculair) met een normale dosis.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het CEV, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Centrum voor Vaccinologie (UZ Gent) en Hôpital Erasme (ULB).

Bron: KCE & UAntwerpen


Abonneer u op de nieuwsbrief