FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

COVID-19 vaccins hebben geen invloed op spermaparameters

gepubliceerd op maandag 19 juli 2021

Een Amerikaanse studie gepubliceerd in JAMA onderzocht of twee mRNA-vaccins (Pfizer-BioNTech en Moderna) een effect hebben op de spermaparameters (volume, concentratie, beweeglijkheid en het totale aantal beweeglijke spermacellen).

Een van de redenen waarom sommige mensen de vaccinatie weigeren is het mogelijke negatieve effect op de vruchtbaarheid. Deze prospectieve studie rekruteerde 45 gezonde vrijwilligers in de leeftijd van 18 tot 50 jaar zonder onderliggende vruchtbaarheidsproblemen hadden. Deelnemers verstrekten een spermamonster na 2 tot 7 dagen onthouding, voorafgaand aan het ontvangen van de eerste vaccindosis en ongeveer 70 dagen na de tweede. Er werd geen afname maar eerder een toename in spermaparameters vastgesteld die evenwel binnen de normale individuele variatie ligt. Mannen met oligospermie ondervonden geen verdere achteruitgang. Ondanks het beperkt aantal deelnemers en de korte opvolging besluiten de onderzoekers dat het onwaarschijnlijk dat het vaccin de spermaparameters zou beïnvloeden.

Bron:
Gonzalez DC, Nassau DE, Khodamoradi K et al.Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination. JAMA. 2021. Online 17 juni 2021. doi:10.1001/jama.2021.9976


Abonneer u op de nieuwsbrief