FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Effectiviteit van Pfizer/BioNTech-vaccin bij bejaarden in Nederland

gepubliceerd op vrijdag 3 september 2021

Een Nederlandse studie berekende de effectiviteit of doeltreffendheid van het Pfizer/BioNTech-vaccin (Comirnaty) bij thuiswonende 75-plussers en de impact van de vaccinatiecampagne op de epidemie in deze leeftijdsgroep voor zowel thuiswonenden als verpleeghuisbewoners.

De geschatte vaccineffectiviteit (VE) bij thuiswonende 75-plussers tegen een positieve SARS-CoV-2 test was 45% drie weken na de eerste dosis, en 82% drie weken na de tweede dosis. De VE tegen ziekenhuisopname is geschat op 72% na één dosis en 94% na twee doses. De geschatte VE was lager bij de oudste ouderen. Bij verpleeghuisbewoners was er, tenminste acht weken na de start van de vaccinatiecampagne, een relatieve afname van 90% in het aantal positieve testen en 83% in het aantal overlijdens. De effectiviteit van COVID-19 vaccinatie bij ouderen tegen SARS-CoV-2 infectie, en met name tegen ernstig verlopende COVID-19, is hoog. Grootschalige vaccinatie van ouderen levert een grote reductie op van ernstige ziekte door COVID-19 besluiten de onderzoekers.

Bron:
De Gier B, Kooijman MN, Wijburg SR et al. Effectiviteit en impact van COVID-19 vaccinatie bij ouderen in Nederland, januari- mei 2021. RIVM. 2021


Abonneer u op de nieuwsbrief