FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Vaccinatie tijdens de zwangerschap

gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2021

Twee studies gepubliceerd in Vaccine bespreken de vaccinatie van zwangere vrouwen in Europa. Ondanks de belangrijke voordelen van maternale vaccinatie voor zwangere vrouwen en pasgeborenen, is de vaccinatiegraad in veel Europese landen laag.

De eerste studie onderzocht via kwalitatieve interviews en focusgroepen de ervaringen, besluitvormingsprocessen en percepties van zwangere vrouwen ten aanzien van maternale vaccinatie en maternale vaccinproeven in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zwangere vrouwen bleken weinig op de hoogte te zijn van maternale vaccinatie, en velen meldden dat ze geen aanbeveling van hun arts hadden gekregen om te vaccineren. Een sterk vertrouwen in gezondheidswerkers geeft aan dat versterkte aanbevelingen de vaccinatiegraad zouden kunnen verbeteren. Meer gecoördineerde strategieën in heel Europa zouden de communicatie en het vertrouwen in maternale vaccinatie kunnen versterken, besluiten de auteurs.

De tweede studie onderzocht de huidige vaccinatieprogramma’s voor zwangere vrouwen in 42 Europese landen. In 37 landen zijn er vaccinatieprogramma’s voor zwangere vrouwen, de volgende: griep (36 landen), kinkhoest (28), hepatitis B (12), tetanus (10), pneumokokkenziekte (10), meningokokkenziekte (10), hondsdolheid (8), door teken overgedragen encefalitis (6), hepatitis A (5), poliomyelitis (4), difterie (3), Haemophilus influenzae (2) en humaan papillomavirus (1). In totaal hebben vijf Europese landen geen vaccinatie-aanbevelingen specifiek voor zwangere vrouwen. Vaccinatieprogramma’s voor zwangere vrouwen moeten volgens de auteurs worden uitgebreid om de gezondheid van moeders en kinderen te beschermen. Een op consensus gebaseerd vaccinatieprogramma is nodig.

Bronnen:
Karafillakis E, Paterson P & Larson HJ. ‘My primary purpose is to protect the unborn child’: Understanding pregnant women’s perceptions of maternal vaccination and vaccine trials in Europe. Vaccine. Online 18 augustus 2021.
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2021.07.099

Maltezou HC, Effraimidou E, Cassimos DC et al. Vaccination programs for pregnant women in Europe, 2021. Vaccine. Online 27 augustus 2021.
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2021.08.074


Abonneer u op de nieuwsbrief