FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Griepvaccin beschermt mogelijk tegen dementie

gepubliceerd op maandag 11 oktober 2021

Volgens een grootschalig cohorte-onderzoek in de Verenigde Staten beschermt herhaalde griepvaccinatie van 65-plussers mogelijk tegen dementie. De studie verscheen in Vaccine.

De studie analyseerde gegevens van meer dan 120.000 personen ouder dan 65 jaar die bij de start van de studie geen symptomen van dementie hadden en die over een periode van 10 jaar werden opgevolgd. Personen die in die periode zes keer of meer een griepvaccin kregen hadden een lagere kans op dementie dan niet-gevaccineerde personen. Bij personen die vijf keer of minder waren gevaccineerd, werd geen verschil vastgesteld. Een mogelijke verklaring is dat herhaalde griepvaccinatie het immuunsysteem traint. Indien deze hypothese bevestigd wordt zou vaccinatie een goedkope preventieve maatregel zijn die effectiever is dan alle bestaande preventieve maatregelen, besluiten de auteurs.

Bron:
Wiemken TL, Salas J, Hoft DF et al. Dementia risk following influenza vaccinationin a large veteran cohort running head: Influenza vaccination and dementia. Vaccine. Online 20 augustus 2021.
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2021.08.046


Abonneer u op de nieuwsbrief