FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meer antistoffen na vaccinatie met Moderna dan met Pfizer

gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021

De antistoffen tegen corona na vaccinatie met het Moderna-vaccin liggen significant hoger dan na vaccinatie met het Pfizer-BioNTech-vaccin. Dat blijkt uit een studie van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) gepubliceerd in JAMA.

Van de 2500 medewerkers die volledig gevaccineerd werden met een van beide vaccins, deden er 1647 vrijwillig mee aan de studie. Zes tot tien weken na hun tweede prik blijkt dat de personen die gevaccineerd werden met het Moderna-vaccin significant meer antistoffen hebben dan de personen die het Pfizer-BioNTech-vaccin toegediend kregen. De studie bevestigt eveneens de bevindingen van andere studies dat de antistoftiters lager liggen bij oudere patiënten en hoger bij vaccinatie na het doormaken van een Covid-19-infectie.
Een mogelijke verklaring is dat het mRNA hoger gedoseerd is in het vaccin van Moderna en de interval tussen twee dosissen langer is. De auteurs stippen aan dat verder onderzoek nodig is naar de klinische effecten van het verschil in antistoffen (duur van de bescherming, het risico op overdracht en bescherming tegen varianten).

Bron: Steensels D, Pierlet N, Penders J et al. Comparison of SARS-CoV-2 Antibody Response Following Vaccination With BNT162b2 and mRNA-1273. JAMA. Online 30 augustus 2021.
doi:10.1001/jama.2021.15125


Abonneer u op de nieuwsbrief