FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Covid-19: nieuw advies HGR

gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021

Op 17 augustus 2021 werd de Hoge Gezondheidsraad (HGR) advies gevraagd vanuit de Task Force ‘COVID-19 Vaccinatiestrategie’ betreffende vaccinatie tegen COVID-19 bij ouderen.

Op basis van de (inter)nationale gegevens en toenemend wetenschappelijk bewijs, is de HGR op dit moment van mening dat de algemene bevolking voldoende beschermd is na 1 of 2 dosissen (afhankelijk van het COVID-19 vaccin), maar dat er een additionele dosis met een mRNA vaccin tegen COVID-19 wordt aanbevolen voor:

  • Bewoners van woonzorgcentra en serviceflats, in residentiële voorzieningen voor mensen met een handicap en gerontopsychiatrische voorzieningen.
  • Steeds op basis van wetenschappelijke argumenten en inzichten concludeert de HGR dat er duidelijk bewijs is om een additionele dosis COVID-19 mRNA-vaccin aan te bevelen bij mensen ouder dan 65 jaar. Dit rechtvaardigt de planning van een vaccinatieprogramma voor een additionele dosis bij deze groep, de oudste eerst. De HGR verzoekt de Task Force Vaccinatie om de operationaliteit hiervan te evalueren en nader uit te werken.

Andere categorieën zijn ook onder evaluatie, zoals mensen van 18-64 jaar met een hoog risico op ernstige COVID-19; en mensen van 18-64 jaar die door frequente institutionele of beroepsmatige blootstelling aan SARS-CoV-2 een hoog risico lopen op ernstige complicaties van COVID-19.

Bron: Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie voor ouderen, immuun- gedeprimeerden en chronisch zieken: een additionele dosis met een mRNA vaccin tegen COVID-19 - Deel 1: Ouderen. Brussel: HGR; 2021. Advies nr. 9650.


Abonneer u op de nieuwsbrief