FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Niet-influenza-respiratoire virussen tijdens het winterseizoen

gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021

Volgens een studie van Sciensano verschenen in Eurosurveillance kan een derde van de ernstige acute luchtweginfecties tijdens de winter worden toegeschreven aan niet-influenza-respiratoire virussen (NIRV), zoals respiratoir syncytieel virus (RSV) en humaan metapneumovirus (hMPV).

In België wordt de surveillance van het griepvirus georganiseerd door Sciensano, waar ook het Nationaal Referentie Centrum voor Influenza is gevestigd. Tijdens het griepseizoen (dat loopt van week 40 tot week 20 van het jaar daarop) gebeurt systematische virologische surveillance aan de hand van respiratoire stalen van patiënten met een griepsyndroom afkomstig van het netwerk van huisartsenpeilpraktijken en van peilziekenhuizen.
Vanaf het griepseizoen 2015/16 introduceerde het NIC het systematisch testen van niet-influenza-respiratoire virussen (NIRV) door qPCR, naast het testen en karakteriseren van influenzavirussen. Uit de systematische NIRV-testen van de respiratoire stalen van patiënten met een griepsyndroom of een ernstige acute respiratoire infectie gedurende vier seizoenen (2015/16 tot 2018/19) blijkt dat de NIRV-testen tot een derde van de infecties kunnen verklaren. De NIRV vertegenwoordigen zelfs een hogere last dan influenzavirussen bij de patiënten met ernstige acute respiratoire infectie jonger dan 5 jaar.
De auteurs besluiten dat de NIRV-testen bijzonder nuttig zijn voor een betere bewaking van deze virussen tijdens de winterseizoenen met als doel het patiëntenbeheer te verbeteren.

Bron:
Subissi L, Bossuyt N, Reynders M et al. Spotlight influenza: Extending influenza surveillance to detect non-influenza respiratory viruses of public health relevance: analysis of surveillance data, Belgium, 2015 to 2019. Euro. Surveill. 2021. 26(38):pii=2001104.
https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.38.2001104


Abonneer u op de nieuwsbrief