FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Impact kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen

gepubliceerd op maandag 20 december 2021

Een Belgische cohortstudie gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases onderzocht de impact van maternale Tdap-antilichamen op de pertussis-specifieke T-lymfocytenrespons van zuigelingen na een aP-bevattend vaccin.

Interferentie met maternale antilichamen van de humorale immuunresponsen van de baby roept enige bezorgdheid op over de strategie van maternale Tdap-vaccinatie (tetanus, difterie, acellulaire pertussis). De studie analyseerde gegevens van zuigelingen van gevaccineerde en niet-gevaccinerde moeders (n=79) voor en één maand na de primaire (8-12-16 weken) en boostervaccinatie (13 of 15 maanden) met Hexyon. Voldragen en premature baby’s zijn in staat om Th1-, Th2- en Th17-responsen te induceren na aP-vaccinatie, maar maternale vaccinatie moduleert deze responsen. Evaluatie van dit effect in grotere onderzoeken is nodig, besluiten de onderzoekers.

Bron
Orije MRP, García-Fogeda I, Van Dyck W et al. Impact of maternal pertussis antibodies on the infants’ cellular immune responses. Clinical Infectious Diseases. 2021. ciab972
https://doi.org/10.1093/cid/ciab972


Abonneer u op de nieuwsbrief