FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Menstruatieklachten na coronavaccinatie

gepubliceerd op maandag 17 januari 2022

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot 1 december 2021 ruim 17.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie op ongeveer 6,4 miljoen gevaccineerde vrouwen. Het gaat hierbij om verschillende klachten zoals hevige of te late menstruatie. Ook zijn bloedingen na de overgang (menopauze) gemeld.

Hevige menstruatie werd het meest gemeld (4.537 keer), gevolgd door verlate menstruatie (3.198 keer), onregelmatige menstruatie (3.079 keer) en tussentijds bloedverlies (3.079 keer). Het optreden van bloedingen na de menopauze werd 537 keer gemeld veelal door vrouwen tussen de 54 en 64 jaar. Maar er zijn ook meldingen onder vrouwen ouder dan 75 en vrouwen die al langer dan 10 jaar geen bloedingen meer hadden gehad. Bij de vrouwen waar onderzoek is gedaan is er geen andere medische oorzaak gevonden voor de bloedingen.
Volgens Lareb is het mogelijk dat de vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen. Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is. Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 van de vrouwen die gemeld hebben. Lareb benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben.

Volgens een studie van de National Institutes of Health (NHI) gepubliceerd in Gynecology and Obstetrics hadden vrouwen na vaccinatie een toename van de cyclusduur van bijna één dag, vergeleken met niet-gevaccineerde vrouwen.
Gemiddeld ging de eerste vaccinatiedosis gepaard met een cyclusverlenging van 0,71 dagen in cyclusduur en de tweede dosis met een toename van 0,91 dagen. Er waren geen veranderingen in het aantal menstruatiebloedingsdagen voor de gevaccineerde personen. De onderzoekers zagen geen significante verandering in cyclusduur voor de niet-gevaccineerden.Een subgroep die twee vaccindoses kregen in dezelfde menstruatiecyclus had een grotere gemiddelde toename van de cyclusduur van twee dagen. Deze verandering lijkt echter af te nemen in volgende cycli, wat aangeeft dat de menstruatieveranderingen waarschijnlijk tijdelijk zijn. De auteurs noemen de uitkomsten zeer geruststellend.

Bron:
• Bijwerkingencentrum LAREB. Menstruatiestoornissen mogelijk een bijwerking van coronavaccins

• National Institutes of Health. COVID-19 vaccination associated with a small, temporary increase in menstrual cycle length, suggests NIH-funded study


Abonneer u op de nieuwsbrief