FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Rotavirus / Factoren die de impact van vaccinatie beïnvloeden

gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2022

Na de introductie van het rotavirusvaccin in België eind 2006 vlakt de impact van het vaccin af met een onverwacht hoog percentage resterende ziekenhuisopnames. Een studie gepubliceerd in Vaccine onderzocht welke factoren de impact van het rotavirusvaccin in de echte wereld beïnvloeden.

Gegevens over ziekenhuisopnames bij kinderen van ≤ 5 jaar met rotavirusziekte uit 11 ziekenhuizen, die sinds 2005 worden verzameld, werden vergeleken met een wiskundig model dat rotavirus-hospitalisaties in verschillende leeftijdsgroepen simuleerde aan de hand van de werkzaamheid van het vaccin en het kudde-effect, de vaccinatiegraad, de afnemende werking van het vaccin en secundaire infectiebronnen.
Vergeleken met de ’ideale’ simulatie toonden de gegevens een tragere daling van het aantal ziekenhuisopnames dan verwacht en vlakten ze na drie jaar af bij een hoger resterend aantal ziekenhuisopnames. De tragere daling wordt verklaard door het kudde-effect bij niet-gevaccineerde kinderen. Het hogere percentage resterende ziekenhuisopnames wordt verklaard door de start van het vaccinprogramma in november, vlak voor de seizoenspiek van het rotavirus. Dit resulteerde in een lage geaccumuleerde vaccindekking tijdens het eerste piekseizoen, met als gevolg de opkomst van secundaire infectiebronnen.

De onderzoekers besluiten dat landen die de impact van vaccinatie willen maximaliseren, ruim voor de piek van het rotavirus ziekteseizoen moeten beginnen met vaccineren. Dit maximaliseert het kudde-effect tijdens het eerste jaar, wat leidt tot een snelle en sterke vermindering van ziekenhuisopnames. Secundaire infectiebronnen verklaren de waargenomen gegevens in België beter dan de verminderde werking van het vaccin.

Bron: Standaert B, Strens D, Raes M et al. Explaining the formation of a plateau in rotavirus vaccine impact on rotavirus hospitalisations in Belgium. Vaccine. online 18 Feb 2022.
doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.02.053


Abonneer u op de nieuwsbrief