FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Nieuwe vaccinatiegraadstudie / Vaccinatiegraad lijdt niet onder corona

gepubliceerd op zaterdag 16 april 2022

Kinderen en adolescenten in Vlaanderen bleven in 2020 uitzonderlijk goed gevaccineerd. Dat is een van de conclusies van een nieuwe studie naar de vaccinatiegraad in Vlaanderen. Meer en meer zwangere vrouwen laten zich vaccineren tegen kinkhoest en griep. Ook bij gezondheidswerkers stijgt de vaccinatiegraad, al blijven daar verdere inspanningen nodig bij bepaalde beroepsgroepen.

Vaccinatiegraad bij peuters (18-24 maanden)

• Voor alle aanbevolen en gratis vaccins blijft de vaccinatiegraad stabiel en hoog tussen 92,9% en 96,1%.
• Ook nu weer ligt de vaccinatiegraad bij peuters voor mazelen, bof en rubella boven de WGO-doelstelling van 95%. Dit is al 4 metingen op rij zo sinds 2008.
• De deels terugbetaalde rotavirusvaccinatie is significant gestegen ten opzichte van vorige meting in 2016 naar 92,4%.
• Gemiddeld genomen is 88,1% van de kinderen in Vlaanderen volledig gevaccineerd met alle aanbevolen gratis vaccins.
• Tijdig toedienen van de vaccins blijft een aandachtspunt. In het eerste levensjaar start de helft (55%) van de kinderen strikt op de aanbevolen leeftijd met vaccinaties, maar nadien treedt een vertraging op. Het Vlaams Actieplan Vaccinaties streefde naar een tijdige toediening bij 80% van de vaccins tegen 2016.

Vaccinatiegraad bij adolescenten (geboortejaar 2007)

• Voor difterie, tetanus, kinkhoest en polio blijft de vaccinatiegraad nagenoeg ongewijzigd t.o.v. 2016, op 92,6%.
• Voor beide dosissen van het vaccin tegen mazelen, bof en rubella is er een lichte stijging van de vaccinatiegraad sinds vorige meting. Over een verloop van 15 jaar is er een toename met meer dan 10% voor beide dosissen. De door de WGO vooropgestelde drempel van 95% vaccinatiegraad is nog net niet bereikt (91,6% en 93,8%), maar wellicht is er nog een onderregistratie en zijn in werkelijkheid meer jongeren gevaccineerd.
• In het schooljaar 2019-2020 werden voor het eerst ook de jongens gevaccineerd tegen HPV. De vaccinatiegraad bij jongens is slechts 5% lager dan bij hun vrouwelijk leeftijdsgenoten, maar vergelijkbaar met de vaccinatiegraad bij de start van het aanbod bij meisjes. De start van de HPV-vaccinatie bij jongens blijkt dus zonder meer een succes.

Vaccinatie bij volwassenen

• Vaccinatie tegen griep en kinkhoest wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap om de zwangere vrouw te behoeden voor complicaties en het pasgeboren kind al van de geboorte te beschermen. Bij pas bevallen moeders is er een zeer opvallende stijging van de vaccinatiegraad tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest en griep. De vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap steeg tot 85% (69,3% in 2016); die tegen griep tot 62,3% (vs. 47,2% in 2016). Bij de partners van pas bevallen vrouwen is de vaccinatie tegen kinkhoest ook sterk gestegen tot 71,2% (t.o.v. 61,7% in 2016).
• Ook bij gezondheidswerkers is de vaccinatiegraad tegen griep toegenomen. Dat is vooral het geval in de ziekenhuizen (84,6%) en in mindere mate in de woonzorgcentra (78,3%). Deze stijging is hoogstwaarschijnlijk te danken aan de introductie van een handleiding voor de organisatie van een impactvolle vaccinatiecampagne en aan de media-aandacht o.w.v. de coronapandemie.
• Een eerste meting over de kinkhoestvaccinatiegraad bij personeel dat werkt met jonge kinderen, toonde dat 66% van de personen die werken in kinderopvang en 78,1% van de personen werkzaam in een ziekenhuis gevaccineerd is tegen kinkhoest op volwassen leeftijd. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met andere landen, maar liggen onder de Vlaamse gezondheidsdoelstelling om tegen 2020 een vaccinatiegraad van 80% te halen bij gezondheidspersoneel dat met baby’s werkt. De griepvaccinatiegraad van personen die werken in kinderopvang bedroeg in 2020 slechts 35,8%.

De volledige studie vindt u op www.laatjevaccineren.be/vaccinatiegraadstudie.


Abonneer u op de nieuwsbrief