FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

FIRM / Verplichte vaccinatie zorgpersoneel kan mensenrechten schenden

gepubliceerd op woensdag 6 april 2022

Volgens het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM) dreigt het wetsontwerp voor de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel tegen COVID-19 een schending te vormen van de mensenrechten van het niet-gevaccineerde zorgpersoneel

Het wetsontwerp stelt een vaccinatieplicht voor het personeel in de zorgsector in het vooruitzicht, die op 1 juli 2022 moet ingaan. Bij koninklijk besluit (KB) zou de inwerkingtreding wel nog kunnen worden uitgesteld.
In zijn advies zegt het FIRM niet per definitie tegen een wettelijk kader voor een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel te zijn. Maar de noodzakelijkheid en proportionaliteit van dergelijke vaccinatieplicht zijn volgens het FIRM op dit ogenblik onvoldoende aangetoond, waardoor het wetsontwerp in zijn huidige vorm een schending zou vormen van de mensenrechten van het niet-gevaccineerd zorgpersoneel.

Mocht het parlement beslissen om een wettelijk kader voor een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel te creëren – dat geactiveerd kan worden wanneer dit op een gegeven moment noodzakelijk zou zijn – maakt het FIRM de volgende aanbevelingen:
1. In plaats van louter te voorzien in de mogelijkheid tot uitstel van inwerkingtreding bij Koninklijk Besluit, moet de inwerkingtreding afhankelijk gemaakt worden van de aanneming van een Koninklijk Besluit.
2. Er moet in de wet ingeschreven worden dat deze slechts in werking kan treden na een voorafgaande evaluatie van de proportionaliteit van de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel, rekening houdende met actuele en betrouwbare wetenschappelijke inzichten.
3. Als waarborg voor de proportionaliteit van het behoud van de vaccinatieplicht, moet voorzien worden in een evaluatie van de vaccinatieplicht door het parlement, op basis van een evaluatierapport door de regering.
4. De sanctionering van dergelijke verplichting moet op proportionele wijze gebeuren. Dit vereist dat ontslag slechts een laatste middel kan zijn, en dat de voorkeur gegeven wordt aan minder verregaande sancties.
5. Er moet zoveel mogelijk ingezet worden op de sensibilisering van niet-gevaccineerde zorgmedewerkers om hen te overtuigen zich te laten vaccineren en om zo ontslagen te voorkomen.

Lees hier het volledige advies

Intussen is het wetsontwerp goedgekeurd in de Kamercommissie Gezondheid. Via een amendement is daar beslist om de prikplicht pas toe te passen na een beslissing in die zin van de ministerraad. Een concrete timing voor de inwerkingtreding is er dus niet.


Abonneer u op de nieuwsbrief