FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Heeft leeftijd een effect op immuniteit na HPV-vaccinatie?

gepubliceerd op donderdag 14 april 2022

Een studie gepubliceerd in npj Vaccines onderzocht de invloed van de leeftijd op de duurzaamheid van humorale immuniteit na vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV).

HPV-specifieke IgG’s, maar geen B-geheugencellen, werden geïnduceerd en op hogere niveaus gehouden bij proefpersonen die tijdens de adolescentie waren gevaccineerd dan bij vrouwen die op volwassen leeftijd waren bgevaccineerd. Toch namen de antilichaamfuncties in de loop van de tijd in vergelijkbare mate af bij adolescenten en volwassenen. Langdurige humorale reacties op vaccins die op een eerdere leeftijd werden toegediend, bleven bij adolescenten en volwassenen vergelijkbaar. De percentages naïeve B- en CD4+ T-cellen waren significant hoger bij adolescenten, en de laatste correleerde direct met IgG-titers tegen 3 van de 4 HPV-typen. De resultaten tonen dat de leeftijdsspecifieke respons van het HPV-vaccin voornamelijk te wijten is aan kwantitatieve verschillen van voorlopers van immuuncellen in plaats van kwalitatieve defecten in B-cellen.
De onderzoekers besluiten dat volwassenen ook een goed humoraal immunogeen profiel hebben, wat suggereert dat hun opname in inhaalprogramma’s wenselijk is.

Bron:
Nicoli, F., Mantelli, B., Gallerani, E. et al. Effects of the age of vaccination on the humoral responses to a human papillomavirus vaccine. npj Vaccines. 2022. 7(37). https://doi.org/10.1038/s41541-022-00458-0


Abonneer u op de nieuwsbrief