FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

HGR / Nieuw advies griepvaccin 2022-2023

gepubliceerd op dinsdag 19 april 2022

Zoals elk jaar brengt de Hoge Gezondheidsraad een bijgewerkt advies naar buiten over het komende griepseizoen. De groepen die gebaat zijn bij een jaarlijkse griepspuit blijven ongewijzigd en ook qua timing blijft de Hoge Gezondheidsraad bij zijn aanbeveling om de campagne te starten vanaf midden oktober (eventueel tegelijkertijd met een coronaprik).

Het griepvaccin wordt aangevolen voor volgende risicogroepen:

 • alle personen vanaf 65 jaar;
 • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan
   een onderliggende chronische aandoening van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hoge bloeddruk), de lever of de nieren,
   een metabole aandoening (inclusief diabetes),
   een neuromusculaire aandoening,
   of een immuniteitsstoornis;
 • alle personen met een BMI boven de 35;
 • personen die in een instelling verblijven;
 • alle zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap;
 • en kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.

Ook mensen die met zulke kwetsbare personen samenwonen of een kind jonger dan 6 maanden in huis hebben, laten zich best vaccineren (cocoonvaccinatiestrategie).

Daarnaast beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om alle personen die werken in de gezondheidssector, binnen én buiten zorginstellingen, te vaccineren tegen seizoensgriep.

Voor personen tussen 50 en 65 jaar raadt de HGR aan om geval per geval met de huisarts te bekijken of vaccinatie opportuun is. Naast het verhoogde risico op complicaties door hun leeftijd, spelen namelijk in deze leeftijdsgroep bij 1 op 3 personen ook bepaalde leefgewoontes een bijkomende rol. Denk daarbij vooral aan roken, overmatig alcoholgebruik of een ongezond voedingspatroon. Wat de rest van de bevolking betreft, is een systematische vaccinatie niet aanbevolen, al kan het uiteraard ook geen kwaad.

Hooggedoseerd griepvaccin

Naast de drie standaardgedoseerde vaccins Alpharix-Tetra® , Vaxigrip Tetra® en Influvac Tetra®, zal er dit jaar voor het eerst ook een hooggedoseerd griepvaccin beschikbaar zijn: Efluelda®. Dit vaccin bevat per virusstam vier keer zoveel antigeen, waardoor het niet alleen een betere immuunrespons zou opwekken, maar ook een betere klinische bescherming zou bieden.
De beschikbare gegevens hierover zijn echter nog beperkt, waardoor het op dit moment nog niet als voorkeursvaccin aanbevolen wordt. Het RIZIV voorziet enkel een terugbetaling van dit vaccin voor personen boven de 65 jaar die verblijven in de residentiële zorg.

Bron: Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen seizoensgebonden griep - Winterseizoen 2022-2023. Brussel: HGR. 2022. Advies nr. 9699.


Abonneer u op de nieuwsbrief