FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Tweede boosterdosis voor 80-plussers en bewoners woonzorgcentra

gepubliceerd op donderdag 19 mei 2022

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft op 6 mei 2022 beslist om een tweede boostervaccin aan te bieden voor ouderen en bewoners van woonzorgcentra, ondanks een negatief advies van de Hoge Gezondheidsraad.

In totaal gaat het, wat Vlaanderen betreft, om 400.000 à 450.000 personen, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Voor de meeste thuiswonende ouderen zal de boostervaccinatie in Vlaanderen opnieuw in de vaccinatiecentra gebeuren. Mensen uit deze doelgroepen zullen in de komende weken per brief en digitaal ingelicht worden over dit aanbod en een vaccinatie-afspraak kunnen maken. Voor mensen in de woonzorgcentra zal de boostervaccinatie in het woonzorgcentrum georganiseerd worden. De vaccinatiecentra maken hiervoor onderlinge afspraken met de woonzorgcentra over de timing en de leveringen van de vaccins aan het woonzorgcentrum.

Advies Hoge Gezondheidsraad

De Hoge Gezondheidsraad had zich in een recent advies nochtans uitgesproken tegen een systematische tweede boosterdosis, ook voor 80-plussers en bewoners van woonzorgcentra. Op dit moment is de epidemiologische situatie in België niet zorgwekkend en volgens de modellen wordt niet verwacht dat een extra boosterdosis een effect zal hebben op de ziekenhuisopnames of de ICU-belasting. Op individuele basis en na raadpleging van uw arts kan een tweede booster worden toegediend, ten minste 4 maanden na de eerste booster.

• De HGR herhaalt het belang van de snelle toediening van een eerste boosterdosis voor wie dit reeds aanbevolen werd en in het bijzonder voor personen van 65 jaar of ouder en voor alle eerder vastgestelde comorbiditeiten. In dit stadium van onze kennis sluit een tweede booster op dit moment niet uit dat vóór de volgende winter nog een extra booster nodig is.

• Het ECDC en het EMA merken op dat er momenteel in de EU geen duidelijk bewijs is dat de vaccinbescherming tegen ernstige ziekte substantieel afneemt bij volwassenen met een normaal immuunsysteem in de leeftijd van 60 tot 79 jaar en dat er dus geen duidelijk bewijs is om het onmiddellijke gebruik van een tweede boosterdosis te ondersteunen.

• Voor volwassenen jonger dan 60 jaar met een normaal immuunsysteem is er momenteel geen afdoend bewijs dat de vaccinatiebescherming tegen ernstige ziekte afneemt of dat een tweede boosterdosis een toegevoegde waarde heeft.

• Tot dusver hebben de studies over extra boosters geen veiligheidsproblemen aan het licht gebracht.

• Voor de toekomst van de Belgische vaccinatiecampagne tegen COVID-19 moeten mensen ouder dan 80 jaar en bewoners van rust- en verzorgingstehuizen (waar meer comorbiditeiten en meer circulatie van het virus voorkomen), ongeacht hun leeftijd, worden beschouwd als mensen met een gelijk risico op ernstige vormen van COVID-19. Ouderen en mensen met meerdere comorbiditeiten lopen meer risico.

Lees hier het volledige advies van de HGR: Tweede herhalingsvaccinatie tegen
COVID-19
.

Advies Task Force Vaccinatie

In een operationeel advies van 27 april 2022 ‘Elementen voor besluitvorming over de 2e booster residenten woonzorgcentra en thuiswonende 80-plussers’ komt de Task Force Vaccinatie tot volgende opties.

Optie 1. Aanbod 2e boosterdosis in mei/juni 2022 aan de woonzorgcentra in alle deelstaten. Deze optie sluit meest aan bij advies HGR, Task Force en overleg met de vertegenwoordigers van de huisartsen.
• De residenten van de woonzorgcentra vormen op het vlak van mortaliteit de meest kwetsbare groep voor COVID met ook een verhoogd risico op blootstelling aan COVID-19 gezien de institutionalisering.
• Bij gebrek aan harde wetenschappelijke data op dit ogenblik, is beleidsmatig het voorzorgsprincipe van tel waarbij vooral een toename aan ernstige infecties tijdens een mogelijke volgende golf met verhoogde viruscirculatie lokaal of veralgemeend dient voorkomen te worden in de meest kwetsbare populatie. Een lokale golf in de zomermaanden is niet uitgesloten op basis van de eerdere ervaring. Vanuit het voorzorgsprincipe willen we in deze fragiele groep dus maximaal voorbereid zijn vooraleer een volgende golf zich voordoet.
• Dit impliceert dat deze populatie mogelijks in november een 3e herhalingsdosis zou kunnen nodig hebben, mogelijks in combinatie met de griepvaccinatie.
• Vermits het over een vrijwillige vaccinatie gaat, is het conform de wet op de patiëntenrechten altijd een individuele keuze.

Optie 2. Aanbod 2e boosterdosis voor de woonzorgcentra en via informatiebrief de 80-plussers in alle deelstaten informeren dat zij in aanmerking komen voor een 2e booster via vaccinatiecentrum of proefprojecten in de 1e lijn.

Optie 3. Asymmetrisch beleid waarbij elke deelstaat naar specifieke doelgroepen zoals de WZC en/of 80-plussers een eigen georganiseerd beleid voert dan wel louter geïndividualiseerd via de huisarts aan elke burger een 2e booster zal trachten aan te bieden.

In alle opties moet in de communicatie de nadruk liggen op de huidige nog uitstekende bescherming voor de algemene bevolking met aankondiging van de meer veralgemeende boostercampagne na de zomer, benadrukt de Taskforce.

Lees hier het volledige advies van de Taskforce Vaccinaties


Abonneer u op de nieuwsbrief